Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Egyéb húsfajták

Egyéb húsfajták

Texel

Hollandiában, Texel szigetén nemesítették ki a XIX. sz. első felében, a helyi marsh juhok és a leicester, lincoln és sotuhdown fajták keresztezésével. A texel ( 49. kép ) húshasznosítású típus. Közepes testű, kis fejű, lába fehér, a szemhéj, a szutyak és a köröm palaszínű. Mindkét ivar szarvatlan. Húsformái kitűnőek, „négysonkás” juhként is szokás említeni, vágóértéke (55-60%) a legjobbakkal versenyez. Az S/EUROP minősítési rendszer standard testalakulási formáit e fajta vágott testei alapján határozták meg az EU-ban. Húsa, még nagy súlyban (>40 kg) is kevésbé faggyús. Gyapja 15 cm fürthosszúságú, 4 kg súlyú, R=50-60%, a szálvastagság 30-38 µm. A bárányok választásig 300 g/nap, hizlalás alatt 400-500 g/nap gyarapodásra képesek. Kiválóan alkalmas hús célú keresztezésekben a magyar merinó bárányok vágóértékének javítására. Az anyák szaporasága 150-180%, főleg az őszi szezonban termékenyíthető, a nehéz ellés gyakori. A kontinentális klímán nehezen honosítható, így hazánkban is csak a Dunántúl csapadékosabb területeire ajánlható. Tartása párás klímán, bőséges legelőn, kis nyájban, hajtás és istállózás nélkül javasolt.

Charollais

Húshasznosítású francia legelős fajta ( 50. kép ). Négy kontinens 25 országában mintegy 540 ezer charollais juhot tartanak számon. Mindkét ivar szarvatlan, a gyapjú fehér. Az anyák 75-95 kg, a kosok 120-150 kg súlyúak. A fej gyapjútól mentes, gyakran szőrtelen, rózsaszínű vagy szürke színű, néha apró fekete pontokkal tarkított. A végtagok kissé rövidek, pigmentáltak. Gyapjú nagyon rövid, 29 µm körüli szálvastagsággal. A charollais juh, a húsfajták közül az egyik legszaporább. Koraérésű, a jerkék 7 hónapos korban termékenyíthetők. Az anyák átlagos szaporasága 175-180%, kitűnő tejtermelők. A hármas ikreket ellő anyák többsége fel is neveli bárányát és a 2-es iker bárányok 90%-a is az anyja alatt nevelkedik. Gyarapodásuk 10-30 napos életkor között 250 g/nap. Az egyes születésű bárányok ebben a periódusban 290-300 g/nap, a legjobb tenyészetekben 330-370 g/nap súlygyarapodásra képesek, korán mutatnak jó húsformákat. Magyar merinóval keresztezve kiválóan javítja az F1-es bárányok vágóértékét. Az átlagosan 4 kg születési súlyukat 10 napos korra, 7 kg-ra, 30 naposan 13 kg-ra növelik. Az egyes születésű kosbárányok legelőn nevelkedve, egy szerény abrak kiegészítés mellett, 70 naposan 26-27 kg, az ikrek 22-23 kg-os súlyt érnek el. A charollais kosoktól származó bárányok még 20 kg-os vágott súlyban is csekély faggyúzottságot mutatnak.

Berrichon du cher

A XIX. sz. elején, a fajta kialakítása során a helyi berry-i juhokat leicester, majd ile de france kosokkal keresztezték. 1934 óta elismert fajta ( 51. kép ). Mai állománya mintegy 140 ezerre tehető. Kiváló húsformák jellemzik. Mindkét ivar szarvatlan, a gyapjú fehér. A nyírósúly 3 kg, R=50%, a fürthossz 8-10 cm, a szálvastagság 28-30 µm. A kosok 110 kg, az anyák 70 kg súlyúak. Az anyák szaporasága 140-150%. A bárányok születési súlya 5 kg. Választásra (90 nap) a kosok 32 kg a jerkék 31 kg súlyt érnek el, 267 g/nap, illetve 259 g/nap súlygyarapodás mellett. A 3,5 hónapos kosbárányok 39 kg, a jerkék 36 kg súlyúak, a vágási kihozatal 50%.

Német feketefejű húsjuh

Németország legjelentősebb húsfajtája ( 52. kép ) (http://mjksz.hu/fajta/nemet-feketefeju-husjuh). A helyi fajtáknak a hampshire, oxfordshire down, majd később a suffolk fajták ke-resztezésével alakult ki. Mindkét ivar szarvatlan. A törzsgyapjú fehér, feje, lábszára sötétbarna fedőszőrrel fedett. Az anyák 65-80 kg, a kosok 110-140 kg súlyúak, jó húsformákkal. A fajta szaporasága 90-150%. A gyapjú a fürthossz 9-12 cm, a szálfinomság 30-38 µm, R=60%. A kosbárányok súlygyarapodása választás után 350-400 g/nap. A suffolk-nál valamivel igény-telenebb, húsa kevésbé faggyús. Hazánkban, a merinó hústermelésének javítására, árutermelő keresztezésre használják. Mintegy 800 anyajuhot tartunk tisztavérben Magyarországon.

Hús-lacaune

A hús-változat ( 53. kép ) nemesítési programja 1980-ban indult Franciaországban, napjainkra a fajta 350 ezer egyedet számlál. Az átlagos nyájnagyság 310 anyajuh. Fél-szabad tartásra alkalmas fajta, amely jól alkalmazkodott a legelős tartáshoz. Sűrítve is elletik. Az anyák szaporasága 165%. Mindkét ivar suta. A fajta közepesen nehéz, a kifejlett anyajuhok átlagos testsúlya 70 kg, a felnőtt hímivarúaké 100-140 kg. A törzs felülnézetből nagyon széles, különösen a mar, az ágyék és a far testtájékain. A mellkas, a mellső végtagok között mélyen lehúzódó és dongás. A gyapjú fehér színű és rövid fürtű, a bunda laza szerkezetű. A szálvastagság 28 µm körüli és csupán 4 cm a fürthosszúság. A fej és a tarkó gyapjúmentes. A bárány vágott testek súlya 5-6 kg-tól 18 kg-ig terjed. Általában hodályban nevelik a bárányokat, amelyek értékesítéskor 90-110 naposak, 34-38 kg testsúllyal. Az egyes születésű kosbárányok 285 g/nap, a jerkék 266 g/nap, az iker kosbárányok 242 g/nap, a jerkék 232 g/nap gyarapodásra képesek.

Pannon húsjuh (nem elismert fajta)

A fajtát ( 54. kép ) Kaposvári Egyetemen állították elő végtermék előállító keresztezések leendő apai partnereként, a német húsmerinó (25%), a texel (25%) és az amerikai suffolk (50%) fajták felhasználásával. Mindkét ivar szarvatlan és jól izmolt. Az anyák 60 kg súlyúak, szaporaságuk 140-150%. A bárányok 4 kg súllyal, rendkívüli vitalitással születnek. Az anyák kiváló báránynevelők. A bárányok súlygyarapodása választásig, a kosoknál 340 g/nap, jerkéknél 320 g/nap. A 10 cm fürthosszúságú gyapjú szálfinomsága 28-30 µm vastag. A törzsgyapjú fehér, feje, lábszára pigmentált fedőszőrrel fedett.