Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Szapora fajták

Szapora fajták

E fajták ivarzási és fogamzási képessége egész évre kiterjed (poliösztruszosak), egy ellésre legalább 2 bárányt ellenek. A keresztezési programokban, a szapora anyai vonalak kialakításában játszanak szerepet.

Finn landrace

Földünk egyik legszaporább fajtája ( 63. kép ), hazájában intenzíven tartják. Szapora anyai vonalak kialakítására használatos fajta. Rövidfarkú, mindkét ivar szarvatlan. Finom csontozatú, hosszú lábú, finom testalkata izomszegény, élénk anyagcsere típusú. Érzékeny, igényes fajta, a jó legelőt és a kiscsoportos tartást igényli. Az anyák 40-50 kg, a kosok 50-70-100 kg súlyúak. A törzset fehér, 15-30 cm hosszú bunda fedi, a szálvastagság 25-40 µm, a nyírósúly 3-4 kg. Évente kétszer nyírják. A fejen és a lábakon, fehér fedőszőr található. Szaporasága kifejlett korban, 300-390%. Sűrítve is ellethető, jó tejelő fajta. A báránykori súlygyarapodása 250-300 g/nap, 120 naposan 28-30 kg súlyuk a bárányok. Importjára a magyar merinó szaporaságának növelése céljából került sor. Felhasználtuk a "Bábolnai szapora" hibrid kialakítására. A jövőben nem számíthatunk újabb szerepére a hazai juhtenyésztésben.

Romanov

Rövidfarkú, ősi, orosz, szapora fajta ( 64. kép ). Kevertgyapjas bundája hosszú fehér pehelyszálakból és fekete felszőrökből áll. Gyapja nem fésülhető, csak nemezkészítésre alkalmas. Évente 2x nyírják. Gereznája értékes szőrmeipari alapanyag. Húsformái gyengék, jó tejelő. A kosok szarvaltak, testsúlyuk 80 kg, az anyáké 60 kg. Sűrítve ellethető, szaporasága 230%, szoptatás alatt is ivarzik, fogamzik. A bárányok fekete szőrköntösben születnek és csak 3-4 hónaposan világosodik ki a bundájuk. A kosbárányok súlygyarapodása választásig 257 g/nap, a jerkéké 224 g/nap. A 100 napos bárány súlya 15-20 kg. A bábolnai szapora női vonal kialakításában 40%-ra tehető a romanov részesedése. Hazánkban már nem tenyésztik. Európában, Franciaországban található a legnagyobb állománya (5000 anyajuh), ahol az INRA 401 fajta (berrichon du cher x romanov) kialakításában felhasználták a szaporaság javítására.

Booroola merinó

A magyar merinónál kisebb testsúlyú, lassabb fejlődésű, nagyon szapora fajta ( 65. kép ). Az ausztrál merinó "médium" változatából nemesítették ki. Elnevezését az ausztrál Booroola nevű farm gazdái után kapta, akik az állományukban a rendszeresen iker- vagy többes ikerellő anyák utódait hagyták meg továbbtenyésztésre. 1981-től önálló fajta. Hazánkba 1980-ba importáltuk. Az anyák suták, de csökevényes sarló alakú szarv előfordulhat. A kosok csigás szarvat növesztenek, de a suta egyedek sem ritkák. Gyakori a rövid törzs, a csapott far és a hibás lábállás. A fajta homozigóta vagy heterozigóta formában hordozza a FecB gént (h2=0,2-0,3). A nagyobb alomszám az ún. FecB génnek (Fecundity Booroola = booroola termékenység) köszönhető, amely megnöveli az ovulációs rátát (OR). A FecB gént homozigóta állapotban hordozó anyák szaporasága 240%, a heterozigótáké 180-200%. A booroolával való egyszeri keresztezés más merinóval olyan szaporaság növekedést eredményez, mintha fajtán belül 30 évig szelektálnánk. A booroola merinó anyák súlya 47,5 kg, nyírósúlyuk 4 kg. A kosok 75-90 kg-osak, nyírósúlyuk 5-6 kg. A 23-24 µm-es gyapjúbunda fehér, tömött, R=60-70%. A fajtát merinó tenyészetekben, illetve keresztezési programokban a szaporaság növelésére használják. E fajta felhasználásával alakították ki hazánkban a „szapora merinót”.

Szapora merinó

1992-re nemesítették ki Magyarországon, a magyar merinó anyák, booroola kosokkal történő termékenyítésével. A szapora merinó ( 66. kép ), a FecB gént homo- vagy heterozigóta állapotban hordozza. A magyar merinónál 10-15%-kal kisebb súlyú, az anyák 50 kg, a kosok 75-80 kg súlyúak. A tenyészcél, a FecB génre homozigóta apák és anyák előállítása; az anyák és a kosok testsúlyának növelése; 2-es ikret ellő anyák előállítása; sűrített ellésre való hajlam fokozása; a tejtermelés növelése. A bárányok takarmányozására az 50-60 napos korú választás után 100 napos korig ad lib. széna és abrak javasolt, hogy 1 éves korra utolérjék az egyes alomból született társaikat. A többes alomból született egyedek csak 1 éves kor után tudják a méhen belüli, és szopóskori súlylemaradásukat kompenzálni az egyes születésű, nem szapora merinóhoz képest. Ajánlott ezért a 1,5 éves kor utáni tenyésztésbevétel, úgy a jerke-, mint a kostoklyók esetében.

Bábolna tetra

Az 1970-es évektől, a magyar merinó, a romanov, a finn landrace és az ile de france fajták felhasználásával kialakított fehér színű, magyar szapora fajta ( 67. kép ). Bundája enyhén fel-szőrös. Alkata, csontozata finom, vérmérséklete élénk, szervezete szilárd. Mindkét ivarban szarvatlan. A fajta tenyésztésének célja, az év minden időszakában ivarzó és szaporodó, ellé-senként 1,7 bárányt adó fajta fenntartása. Tisztavérben és keresztezési partnerként is gazdasá-gosan tenyészthető. A bárányok 3-3,5 kg súllyal születnek. Súlygyarapodásuk választásig 250-300 g/nap, ezt követően 200-310 g/nap. Az anyák súlya 50-55 kg, a kosoké 65-75 kg. A nyírósúly 3,5-4 kg, R=65%, a szálfinomság 22-36µm.