Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

A juh táplálóanyag igénye

A juh táplálóanyag igénye

A juh kérődző állat, de a bárány életének első szakaszában emésztésének és anyagcseréjének sajátosságai az életkor és a táplálkozás függvényében változnak. A születést követően 2-3 hétig az együregű gyomrú állatok emésztési sajátosságaival rendelkezik, majd fokozatosan alakulnak ki az összetett gyomor funkciói. Az előgyomrok - elsősorban a bendő - működése lehetővé teszi, hogy a kisebb biológiai értékű növényi fehérjéket, valamint nem fehérjeszerű N tartalmú anyagokat (NPN) is jól hasznosítsa testfehérje építésére.

A bárányok táplálóanyag igénye ( 23. táblázat ) kor, élősúly szerint változik. Két részből tevődik össze, az életfenntartó (Nem) és a súlygyarapodási (NEg) nettó energiából.

Egy 10 kg tömegű, napi 200 g súlygyarapodást elérő bárány szükséglete 2,5 MJ NEm és 1,8 MJ NEg, 40-45 g (MF) fehérje. Ezt az állatok anyatejjel tudják felvenni ( 78. kép , 79. kép , 80. kép ). A 3-5 hónapos bárányok nevelés alatti szokásos takarmányadagja ( 24. táblázat ) télen: 0,5-0,8 kg széna, 0,5 kg takarmányszalma, ad libitum báránytáp. Ez átlagosan egy 30 kg-os egyed életfenntartó (4,3 MJ Nem), és 150 g napi súlygyarapodás (2,5 MJ NEg) szükségletét elégíti ki.

Nyáron a jó minőségű legelőfű kielégíti szükségletüket, csupán a szárazanyag kiegészítésről kell gondoskodni, ezt takarmányszalma biztosítja. Ha gyengébb minőségű a fű, abrak adagolása szükséges. A hazai legelők átlagos termőképessége alapján abrak nélkül nem biztosítható az igényesebb, intenzív fajták növekedési szükséglete. A hízlalásra fogott egyedek esetében az intenzív energia-bevitel a biztosítja gyarapodás gazdaságos mértékét. A hízlalás elhúzódása a korai faggyúbeépülés miatt ronthatja a vágóbárány minőségét. Az elvárt gyarapodás jerke esetében 250-280, kos esetében 280-300 gramm/nap.

A tenyésznövendékek, toklyók energia-szükséglete 40 kg tömeggel 4 MJ NEm, 100 g súlygyarapodással 2,424 MJ NEg és 110-130 g (MF) fehérje.

Toklyók téli adagja 0.3-0,4 kg gazdasági abrakkeverék (40% kukorica, 30% tritikálé, 30% zab), 0,5-1,5 kg réti-, vagy pillangósszéna, 0,5-1kg takarmányszalma. A takarmányok minőségétől (bel-tartalmi értékétől) függően 0,2-0,4 kg abrak etetésére is szükség lehet. Nyáron a toklyók legelőre járnak, ami a táplálóanyag-szükségletüket rendszerint fedezi. Az anyajuhokat is igénybevételük szerint kell táplálni ( 25. táblázat ). Így az üres (nem vemhes), és tejet nem termelő kifejlett juhok csu-pán az életfenntartó takarmányt kapják, a gyapjútermelő hányaddal kiegészítve . Ez átlagosan 50 kg-os állat esetében 6,5 MJ NEm és 65-70 g (MF) fehérje. Ilyen takarmányadag lehet például: 0.3-0,4 kg gazdasági abrakkeverék, 1,5-2 kg pillangósszéna, 1 kg takarmányszalma.

Kisült, vagy gyenge minőségű legelőkön indokolt lehet a pótlás (kaszált zöldtakarmány, széna, takarmányszalma). Az anyajuhok vemhesítésre való felkészítésekor fehérje-, vitamin- és ásványi anyag kiegészítést kell adagolni, ezt flushing-nak nevezzük. A vemhes anyajuhok a vemhesség első négy hónapjában nem igényelnek plusz takarmányt, elegendő számukra a létfenntartó táplálóanyag. Az utolsó hónapban szükséges a kiegészítés, mert a vehemnövekedés ebben az időszakban a legerőteljesebb ( 26. táblázat ). Nyáron a legelőfű mellett - szükség esetén - nem csak tömegtakarmányt, hanem 0,2-0,3 kg abrak kiegészítést is adhatunk. Egy 50 kg-os, vemhességének utolsó szakaszában lévő anyajuh szükséglete egy vehemmel 9-10 MJ NEm, kettővel 13-14 MJ NEm.

Téli fejadag vemhes anyajuhok számára: 0,3-0,5 kg gazdasági abrakkeverék, 1 kg lucernaszéna, 1 kg búzaszalma. A szoptatás ( 81. kép ) és fejés során szükséges a tej mennyiségétől függően kiegészítő takarmányt biztosítani az anyák számára. 1 liter tej termelésének táplálóanyag szükséglete ( 27. táblázat ) megközelíti az anyajuh létfenntartó szükségletének mértékét. A tenyészkosok esetében a tenyészkondíció egész évben történő megtartására kell törekedni, ám szezonon kívül csak a kondíció megtartását célozzuk meg ( 28. táblázat ). Adagjukban a lédús tömegtakarmányok mennyiségét korlátozni szükséges a "szalmahas" megelőzése érdekében, ami a libidót /termékenyítési kedv/ csökkentené. 80 kg-os tömegű kos szükséglete 16-18 MJ NEm. Téli adagjuk lehet: 1,5 kg lucernaszéna, 1,0 kg sárgarépa, 1,0 kg abrak (fedeztetéskor zab), és 1-2 nyers tojás fedeztetési idényben ( 29. táblázat ).