Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

A juh takarmányai

A juh takarmányai

A juhok nyári takarmányaiLegelőfű rétek, legelők hasznosítása során. A legelő lehet ősgyep, telepített gyep, sőt öntözött és intenzíven trágyázott legelőkert. → Alkalmi legelők a gabona, kukorica, répa, burgonyatarlók, utak és árokpartok. Ezek legeltetése a gazdaságosságot növeli. A legeltetés során ügyelni kell, hogy harmatos füvet ne fogyasszon az állat. A belső élősködők (pl.: mételyek) fertőzési veszélye ilyenkor igen nagy. → A tarlók legeltetését is körültekintően végezzük, hogy a felfúvódást, a nagy mennyiségű takarmány fogyasztása okozta különböző emésztési rendellenességeket megelőzzük.

Téli takarmányok → A szilázsok lehetnek kukorica, lucerna, vagy fűfélék. A napi adag az állatok testtömegének 4-6%-nyi mennyisége. Szívesen fogyasztják a juhok a különböző gyökér és gumós takarmányokat. Vigyázni kell, hogy ezek ne legyenek földdel szennyezettek /coli fertőzés/, fagyottak, betegségeket, vetélést okoznak. Répafélékből 1-3 kg az etethető mennyiség /mosottan adagoljuk/. → Széna-, szalmafélék a szárazanyag fő forrásai. Lucerna és rétiszéna egyaránt alkalmas takarmány a juhok számára, 1-2 kg mennyiségben adagolhatjuk. A takarmányszalma mennyisége 2-3 kg, ugyanis az állatok csak az értékesebb leveles és vékony szárrészeket fogyasztják, a durvább szárat meghagyják, de az almozásra szánt szalmát is megválogatják. → Ha az etetett egyéb takarmányok táplálóértéke nem biztosítja a szükséglet előírásait, abrak adagolása szükséges. Felhasználhatók: kukorica, árpa, zab, tritikálé, búza, rozs, ocsu stb. Az abrakot szemesen, vagy granulált formában etessük, mert a darált lisztszerű takarmány légzőszervi megbetegedéseket okoz. → Tápok, abraktakarmányok is rendelkezésre állnak a juhok számára, de ezek nagyon drágák, ezeket rendszeresen csak a bárányhizlalásban használjuk. → Fehérjeszükségletük 25-35%-át fedezhetjük NPN anyagokkal. → Téli legelők biztosítása is előnyös lehet a vitamin és ásványi anyag ellátás, valamint a szabad levegőn tör-ténő mozgás miatt. Repce és őszi takarmánykeverékek alkalmasak téli legelőnek.

Természetesen minden hasznosítási és korcsoportnak szükséges nyalósót és jó minőségű, hűs (16-18 oC-os) tiszta vizet adni.

Az itatás minden korcsoport esetében önitatók felszerelésével a legegyszerűbb. Ha ez nem megoldható, a itatók mellett az állatok legalább fele, inkább kétharmada férjen el egyszerre, hogy a tülekedést elkerüljük.

Az anyajuhok ivóvíz szükséglete 3-5, nyáron 6-8 l, a fogyasztott takarmányok víztartalmától függően. Ha nincs önitató, akkor naponta legalább kétszer, nyáron háromszor itassunk.