Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Fejés

Fejés

A bárányok leválasztása után, illetve azt megelőzően, a „bőgőre fejés”során lehet elkezdeni. Tejhasznosítású állományoknál nem ritka a bárányok mesterséges nevelése, így sor kerülhet már az ellést követő 10. napon is a fejésre, a föcstejes időszak után. Régebben a hagyományos fejés a 3 hónapos bárányok választása után kezdődött és mintegy 100 napig tartott. Kísérletekkel igazolták, hogy a fejési időszak az ivarzás és az újrafogamzás elmaradásának veszélye nélkül is elnyújtható a vemhesség 90. napjáig. Elméletileg, 4 havonkénti sűrített elletésnél, 1,18-as ellési forgóval, 42 napos választással, 207 napot; folyamatos termékenyítési rendszerben, 1,34-es ellési forgóval, 42 napos választással, 170 napot; évi 1x-i elletéssel, 42 napos választással, 263 napot fejhetünk. Sűrített elletéskor azonban, hazai viszonyok mellett, az anyák többsége már 5-6 hónapos tejelés után elapaszt, visszaesik a tejhozamuk, rosszabb a perzisztenciájuk. Mindez a nyári aszályos időjárásra, a legelőfű hiányára vezethető vissza. Az anyajuhokat napjában 2x fejik, de vannak már törekvések a munkaerő felszabadításának okán, a fejések számának ritkítására is (napi 1x-i, vagy a vasárnapi fejés elhagyása). A fejési módok közül a legősibb és ma is használatos módja a kézi fejés. A juhok kézi fejésénél a fejés elsősorban a tőgy masszírozására irányul. Egy gyakorlott juhász naponta mintegy 100 juhot tud kézzel megfejni, azaz napi kétszeri fejés esetén 50-100 l tejet. A juhot, fejének rögzítésével, hátulról fejik, így a juh beleüríthet a fejősajtár szűrőruhájára, vagy magába a sajtárba is, tehát nem higiénikus. A fejésre a juhokat elő kell készíteni. A tőgy körüli gyapjúfürtöket, koloncokat a fejési időszak megkezdése előtt ollóval le kell vágni, a hodályban és az elővárakozó karámban bővebben kell almozni. Az eső áztatta juhok bundája itt gyorsabban felszárad. A fejés főbb mozzanatai a tőgy mosása, szárazra törlése, az első tejsugarak kifejése, vizsgálata, kézi fejésnél fejés, gépi fejésnél a fejőkészülék felhelyezése. Ellenőrizni kell egy simítással a tőgy egészségi állapotát is. Ha a tőgy meleg, duzzadt az gyulladásra utal. A beteg tőgyfelet külön kell fejni, majd gyógyszeresen kezelni. A fejés során 25-30 másodperc alatt a tej 90-95%-a kiürül. Az utófejés 5-15 sec alatt elvégezhető, mikor is a fejőkelyheket kissé megemelve előrehúzzuk. Hibás tőgyalakulásnál (pl. zsebes tőgy) különösen fontos. Egy főre 2-3 fejőgépet számolunk. A fejőberendezés lehet sajtáros, mobil ( 105. kép ), stabil (2x12, 2x24, 2x36-os), süllyesztett aknás és rotációs ( 106. kép ) fejőberendezés. A kifejt tejet 30-35oC-ról 1 órán belül 4oC-ra kell hűteni. A tejvezetékbe iktatott, kalibrált üveg mérőhenger lehetővé teszi az egyedi tejmennyiség mérését a próbafejések során.