Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Mezőgazdasági hasznosítása

Mezőgazdasági hasznosítása

Egyetlen gazdasági állatfaj sem termel olyan sokféle terméket kis és szerény befektetéssel, mint a kecske. Olyan területeket (meredek kopárok, ugarok, beszántás előtti területek) is képes hasznosítani, melyet más haszonállat nem. A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll (20x). Húsa fehérje-dús, kalória-szegény, megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre, illetve bőre ipari nyersanyag. Trágyája sem elhanyagolható. A kecskét az év napjainak többségében célszerű legeltetni, így biztosítható a gazdaságos és egészséges tartás. A közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja, egy-egy helyen keveset legel, hamar odébbáll. Nagy területet bejár, mozgásigénye is nagy. Számos fajtának a nyájtartó képessége kicsi, ezért érdemes juhokkal együtt tartani.