Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Párosítás

Párosítás

A fedeztetés időpontját meg kell terveznünk, mert az, hogy mikor kapunk utódokat, jelentősen befolyásolja a tartási költségeket és a termékek értékesítési árát. Régi gyakorlat szerint a kecskéket évente 1x, csak ősszel termékenyítették. Ennek az előnye az, hogy az ellés ideje kora tavaszra esik, amikor a frissfejős és növendék kecskék takarmányozása a legkisebb költséggel megoldható, és a pecsenyegidák még Húsvét előtt értékesíthetők a legkedvezőbben. Napjainkban, tejhasznú kecskék tartásakor az a célunk, hogy egész éven át folyamatos legyen a tejtermelés. Ez különösen akkor valósítható meg, ha sok a kecskénk, és a tejet értékesítjük. Ilyenkor arra kell törekednünk, hogy anyaállományunk egyes csoportjait más-más időpontban, pld. 8 hónaponként fedeztessük. Párosítás előtt mindig vizsgáljuk meg állományunkat, és gondosan tervezzük meg előre, milyen tenyészbakokat használunk termékenyítésre. Azt is mérlegelnünk kell, hogy melyik bakot melyik anyakecskével párosítsák. A bak és az anya testnagysága között ne legyen túl nagy különbség! Ha tenyészbakot, vagy nőivarú tenyészállatot vásárolunk, azt legalább 1-2 hónappal a fedeztetések előtt szállítsuk haza, hogy ideje legyen megszokni az új környezetet, alkalmazkodni tudjon az új takarmányozáshoz. A pároztatások megkezdése előtt 3-4 héttel készítsük fel állatainkat az ivarzásra (flushing). A takarmányadag fehérjetartalmának –pl. az abrakban a zab arányának– növelésével, E- és A-vitaminban gazdag növények, pl. sárgarépa etetésével, a bakoknak napi 2 nyers tojás adagolásával nagymértékben hozzájárulhatunk a szaporaság fokozásához. A pároztatás módja más állatfajokhoz hasonlóan négyféle lehet.

Vad pároztatás. Ha több nőivarú kecske és több bak együtt tartózkodik, és emberi irányítás nélkül, tetszés szerint párosodnak, akkor vad pároztatásról beszélünk. Hátrányai – a bakok gazdaságtalan használata, az utódok ismeretlen származása stb. – miatt ezt a módszer ne alkalmazzuk.

Háremszerű pároztatás. Ennek a módszernek a lényege, hogy az anyákat csoportokra osztjuk, és minden csoportba egy tenyészbakot helyezünk. Az egy kifejlett tenyészbakhoz csoportosítható nőivarú kecskék száma 30-40 lehet egy termékenyítési szezonban. Ebben az esetben az újszülöttek származása ismert. Hátránya, hogy a bak igénybevételét nem tudjuk irányítani, így kevesebb anyaállat számítható egy bakra.

Kézből való pároztatás. Ezt a módszert – bár munkaigényesebb – akkor javasoljuk, ha magas színvonalú tenyészet kialakítása a célunk. S ilyenkor az ivarzó anyát az előre kijelölt bakhoz vezetik, és úgy fedeztetik. Az utód származása ismert. Lehetővé válik a bak ésszerű igénybevétele, így egy apaállatra 60-80 nőivarú állat is számítható. Egy bakkal naponta 6 párzásnál többet ne végeztessünk, mert utána már az nem lehet eredményes. Ez az a pároztatási módszer, amit jelenleg legalkalmasabbnak tartunk a háztáji kecsketenyészetek számára.

A legkorszerűbb eljárásnak, a kecskék mesterséges termékenyítésének hazánkban még nincs olyan gyakorlata, mint például a szarvasmarha-tenyésztésben, de a hazai gazdaságokban már megoldható. A sperma tartós tárolása, az anyák mesterséges termékenyítési technológiájának kidolgozása rövidesen lehetőséget ad arra, hogy a kecsketenyésztő gazdaságok ilyen szolgáltatásokat is igénybe vehessenek. A mesterséges termékenyítésnek sokféle előnye van a kecsketenyésztő számára is. Az apaállat-gazdálkodással, a sperma tartós tárolásával foglalkozó szerveknek nagy gyakorlatuk van az apaállatok termelési eredmények alapján való kiválasztásában. Ezeknek a szervezeteknek több, jó minőségű, utódellenőrzött tenyészbakjuk van, így nagyobb a választék, mint amilyen egy kistenyésztőnek helyben elérhető. Nem jelentkezik a bak tartási költsége. A bak tartására használt férőhelyen így további termelő állatokat helyezhetünk el. Kiváló apaállatoktól – a sperma mélyhűtésével – haláluk után is kiváló utódokat kaphatunk. Egy apaállat évente 400-3000 nőivarú kecske termékenyítésére is elegendő. A kistenyésztők mentesülnek a bakszagtól, így a szomszédok haragjától.