Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

A vemhesség

A vemhesség

A kecske vemhességi ideje – a fogamzástól az ellésig eltelt idő – 145-155, átlagosan 150 nap. Az ellés napjának meghatározását segíti a 150 napos vemhességi idő alapján kiszámított táblázat ( 65. táblázat ). Az ellés időpontját úgy állapítjuk meg, hogy a fedeztetés napjából levonjuk az ellés hónapja mellett található számot. Így például a július 10-én termékenyített anya ellése december 7-re várható. Az ivarzás elmaradása a fedeztetés után vemhességre utal. Az anyakecskék vemhességének megállapítására csak a külső tünetek alapján vagy ultrahangos vizsgálattal következtethetünk. Ez utóbbi módszerrel a kecskék vemhessége 40 nap után nagy valószínűséggel megállapítható. A vemhes kecske étvágya megnő, takarmányát félti társaitól, természete nyugodtabb lesz, az utolsó 2 hónapban a has szemmel láthatóan megnő. Az ellést megelőző hetekben a tőgy erősen megduzzad és a kiskecskék mozgolódása az anya testén is észlelhető. A vemhes állat az ellés utolsó heteinek kivételével nem igényel különleges gondozást. A vemhesség első 2 hónapjában az anyát ne szállítsuk messzire, de később, amikor már 2-3 hónapos vemhes, az anya nyugodtan szállítható. Arra is ügyelni kel, hogy a vemhes kecskét ne érje ütés, döfés, nehogy elvetéljen. A szabadban való mozgást (még télen is!) biztosítani kell, ezzel is könnyíthető majd az ellés lefolyása.

A vemhes kecske takarmányozására nagy figyelmet kell fordítani. A takarmány bőséges és jó minőségű legyen. Rothadt gumós takarmány, dohos abrak, penészes széna, anyarozs etetése, túl hideg víz itatása elvetélést okozhat. A vemhes gödölyéket nem kell túl bőségesen takarmányozni, nehogy a túlfejlett magzat, illetve magzatok nehéz ellést okozzanak az először még amúgy is szűk szülőút miatt. A vemhes anyakecskéket viszont azért kell bőségesen takarmányoznunk, mert a tejtermelés mellett az anya a takarmány egy részét a magzat fejlődésére fordítja, más részét – a vemhesség utolsó heteiben – tartalék táplálóanyagok elraktározására használja. A tartalék tápláló-anyagokat azonban csak akkor tudja az állat jól elraktározni és a tejelési időszakban újra felhasználni, ha kellő időben, az ellés előtt legalább 3-4 héttel a vemhes anyát szárazra állítjuk, azaz a fejését fokozatosan abbahagyjuk.

A kecskék nagy részének tejtermelése az elléshez közeledve fokozatosan csökken és 1-2 hónappal az ellés előtt meg is szűnik. Vannak azonban olyan kiváló tejelő egyedek is, amelyeknél ez nem következik be. Ekkor a fejést fokozatosan be kell szüntetni: először naponta, majd kétnaponként egyszer fejjük ki alaposan a tejet, egészen az elapasztás végéig, nehogy az állat tőgygyulladást kapjon. Ha így sem sikerül szárazra állítani, akkor átmenetileg el kell vonnunk a takarmányt, ha ez sem segít, a felvett folyadék mennyiségét kell csökkentenünk. Ha a vemhes állatot nem állítjuk szárazra, azzal nemcsak az anyát, hanem a születendő gödölyéket, gidákat is gyengítjük.