Ugrás a tartalomhoz

Juh- és kecsketenyésztés

Polgár Péter, Toldi Gyula (2011)

Pannon Egyetem; Kaposvári Egyetem

Az ellés

Az ellés

Az ellés várható idejét ismerve, készüljünk fel az elletésre! Az erre a célra kialakított istállórészt ki kell takarítani, a helyiséget és minden berendezési tárgyat fertőtleníteni kell. Fertőtlenítőszerként használhatunk a háztartási üzletekben kapható hypót és klórmeszet. Az istállók rendszeres meszelése kiváló fertőtlenítő hatású. Készítsünk elő fertőtlenítőszert a köldök fertőtlenítéséhez, továbbá langyos vizet, szappant, tiszta törölközőt.

Ha több kecskénk van, felvetődik a kérdés, hogy egyedileg vagy csoportosan ellessünk. Mindig annyi kecskét ellessünk együtt, hogy az újszülöttek az első napokban biztonsággal megtalálják anyjukat, mert csak így lehet megfelelő a pár napos állatok táplálkozása a föcstejes időszakban.

A kecskék egyedi bokszokban való elletése nem indokolt, mivel az állatok egyedi etetése, itatása, tisztítása nagyobb állomány esetén túl sok munkával jár. Célszerű a kiscsoportos, 3-5 anyakecske egyidejű elletése.

Az ellés előjelei

Az ellés közeledtére az állat külsejének és viselkedésének megváltozása alapján következtethetünk. Az ellést megelőző napokban a péraajkak erősen megduzzadnak, kipirulnak. A faroktő két oldalán levő medenceszalagok meglazulnak. A gödölyék tőgye hirtelen megduzzad, az állat kitőgyel. A tőgyből sárgás, nyúlós váladék fejhető. A kecske nyugtalan, nyögdécsel, hátrafelé tekintget, rövid időközönként vizel, székel, ezzel arra figyelmeztet bennünket, hogy elérkezett az ellés ideje.

Az ellés lefolyása

Az ellés kezdetét a hüvely nyílásában megjelenő vízhólyag jelzi. Ez egyrészt tágítja a szülőutat (ezért nem szabad felrepeszteni), másrészt a felrepedése után kiömlő magzatvíz sikamlóssá teszi azt, ezzel elősegíti az újszülött kecskék világrajövetelét. A vízhólyag felrepedése után megjelennek a magzat elülső végtagjai, majd köztük a fej. A köldökzsinór az ellés folyamán általában elszakad. Ha mégsem szakadna el, a hasfaltól számítva 1-2 ujjnyira tépjük el.

A köldökcsonkot azonnal fertőtleníteni kell alkoholos jódoldattal. Elmulasztása esetén megnő a fertőzés lehetősége. Az újszülöttek orrát, száját, tiszta ronggyal szabadítsuk meg a ráragadt magzatmáztól, és tegyük őket az anya alá, hogy az tisztára nyalhassa. Ha az anya ezt nem végzi el, magunk töröljük le a rátapadt magzatvizet és nyálkát. Amikor a kecske ikreket ellik, az 1. újszülött megjelenése után ½ órával a 2., ezután pedig a 3., esetleg a 4. jelentkezik. Az ellésnek 1-3 óra alatt be kell fejeződnie. Az újszülött gödölyék és gidák testsúlya az ivadékok számától függően 1,5-4,0 kg. A kecskéknél igen ritka a nehéz ellés. Csak akkor segítsünk, ha az anya képtelen a magzatot a világra hozni. Ha a vízhólyag után a magzat megjelenése 2 órát késik, rendellenes elléssel számolhatunk. Ha szabályos fejfekvésben (35. ábra) helyezkedik el a magzat, de egyik vagy másik lába hátrahajlik (36. ábra), vagy a fej oldalra vagy hátrahajlik (37. ábra), és elég keskeny a kezünk, akkor magunk is beavatkozhatunk. Ilyenkor a kiskecske egyik vagy mindkét lábát toljuk vissza, majd az első esetben a hátra maradt lábat húzzuk előre, a második esetben a fejet emeljük az elülső lábakra, és a kiskecskét a két első lábánál fogva segítsük világra. Húzni csak szabályos fekvésű újszülöttet szabad! Rendellenes magzatfekvés gyanúja esetén azonnal hívjunk állatorvost! Többes ikrek (38. ábra) esetén előfordulhat, hogy a két elülső láb között megjelenik a fej, és mégsem tud kiszabadulni az újszülött. Ilyenkor általában az egyik láb és a fej az egyik újszülötté, a másik láb a másiké, ezért az egyik kiskecskét fel kell áldozni. A segítségnyújtáshoz hívjunk állatorvost! Az utolsó kiskecske megszületése után 1-2 órán belül az anyakecskének el kell dobnia a magzatburkot. Ikerellés esetén a magzatburok az első újszülött után és a második megjelenése előtt vagy együttesen távozik. Ha ezt 4-6 óra elteltével sem teszi, hívjunk állatorvost. Ellés után az anyakecskét néhány napig különös figyelemmel gondozzuk, takarmánya meleg ivós, a férőhelye tiszta, száraz legyen.