Ugrás a tartalomhoz

CSILLAGÁSZATI FÖLDRAJZ

Dr. Gábris Gyula, †dr. Marik Miklós, dr. Szabó József

NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ

A CSILLAGKÖZI ANYAG

A CSILLAGKÖZI ANYAG

A Tejútrendszer tömegének kb. 5%-a diffúz csillagközi (intersztelláris) anyag formájában van jelen. Ez az anyag igen ritka, sűrűsége átlagosan mindössze 1 atom köbcentiméterenként. Hőmérséklete általában 10 K körül van. A csillagközi anyag két fő összetevőből áll: gázból és porból.

A csillagközi gáz 99%-ban H- és He- atomokból áll. A H és He aránya 85:15. A „maradék” 1%-ban az atomos O, Na, N, C, Fe, Mg, Si a további gyakorisági sorrend. A csillagközi gázban molekulákat is ki lehet mutatni. A leggyakoribb molekulák a H2O és az OH, de bonyolult szerves molekulák is vannak, mint például az etil-alkohol és a szőlőcukor-molekula. 1994-ben a legegyszerűbb aminosavat, a glicint is felfedezték.

A csillagközi por mikroszkopikus méretű grafitkristályokból és esetleg SiO2-kristályokból áll.

Ha egy gázködben forró, magas hőmérsékletű csillag helyezkedik el, akkor a csillag sugárzása a ködöt világításra készteti; ilyenkor világító ködökről beszélünk. A porködök helyenként eltakarják előlünk a mögöttük levő csillagokat és világító ködöt. Ekkor beszélünk sötét ködökről. Néha a közel levő csillagok fénye „megcsillan” a porszemeken, és a porköd kékes színben világítani látszik. Ezek a reflexiós ködök. Többnyire csak a hidrogénre jellemző 21 cm-es rádiósugárzás árulja el a csillagközi anyag jelenlétét a térben.

A vizsgálatok szerint a csillagközi anyag főképpen a Tejútrendszer szimmetriasíkjához közel, a karokban található.

Mai ismereteink szerint a csillagok a csillagközi anyag összesűrűsödése során keletkeznek, ezért ennek tanulmányozása ebből a szempontból nézve is fontos. A csillagok a Tejútrendszerben állandóan keletkeznek, ezért a csillagközi anyag is folytonosan fogy. Ugyanakkor a szupernóvarobbanásokból és bizonyos típusú csillagok folyamatos tömegveszteségéből származó anyagok ezt a hiányt pótolják. Úgy tűnik, hogy a csillagközi anyag jelentős hányada volt már valamikor csillagok belsejében.