Ugrás a tartalomhoz

Görög–római szöveggyűjtemény

Németh György (2011)

Osiris Kiadó

65. fejezet - 63. A SPÁRTAI DAMÓNÓN ÉS FIA, ENYMAKRATIDAS GYŐZELMEI

65. fejezet - 63. A SPÁRTAI DAMÓNÓN ÉS FIA, ENYMAKRATIDAS GYŐZELMEI

Márványstélébe faragott győzelmi felirat Athéna Chalkoioikos templomából. Moretti: Iscrizioni Agonistiche Greche. Roma, 1953 = 16, 5, 1. 213; LSAG 1990, 448. 52. pont.

Kr. e. 440-435 k. vagy 403 után

Damónón a városon úr Pallasnak ajánlja,

Mert úgy nyert, ahogyan nem nyert még senki ma élő.

Damónón ezeken a versenyeken győzött saját négyes fogatával, amit maga is hajtott: a Gaiaochos ünnepén négyszer | 10. és Athénáén négyszer és az Eleusynián négyszer. És Da- mónón a Poseidaián nyert [fogatával] Helosban, és ugyanakkor nyert a hátaslova is, ő maga hajtotta a fiatal kancákat hétszer, saját lovaiból állt a fogat, és sajátja volt már az a ló is, akitől ezek származtak. És Ariontas ünnepén Damónón nyolcszor nyert, | 20. ő maga hajtván a fiatal kancákat, és ugyanakkor nyert a hátaslova is. Saját lovaiból állt a fogat, és sajátja volt már az a ló is, | 30. akitől ezek származtak. És az eleusisi istennők ünnepén Da- mónón győzött, maga hajtván a fiatal kancákat négyszer. Enymakratidas ezeken a versenyeken győzött. Enymakratidas elsőként a Lithésián győzött a gyerekek1 hosszú távú futásán, és ugyanazon a napon együtt győztek a hátaslóval. És Enymakratidas | 40. győzött az ephébosok versenyén az Ariontas ünnepén [.] hosszútávfutásban, és ugyanazon a napon együtt győztek a hátaslóval. És győzött a Parparónián gyerekként stadion-, kettős és hosszú távú futásban, és a hátasló is győzött ugyanazon a napon. És Damónón | 50. győzött gyerekként, indulván a Gaiaochos ünnepén stadion- és kettős futásban. És Damónón győzött gyerekként, indulván a Lithésián stadion- és kettős futásban, és Da- mónón győzött gyerekként, indulván a Maleateián stadion- és kettős futásban, és Damó- nón győzött gyerekként, indulván a Lithésián a stadion- és kettős futásban. És Damónón győzött | 60. gyerekként, indulván a Parparónián stadion- és kettős futásban, és az Athé- naián stadionfutásban. Abban az évben, mikor Echemenés volt az ephoros, Damónón ezeken a versenyeken győzött: Athéné ünnepén fiatal kancákkal, maga hajtván a lovakat, | 70. és a hátaslova is győzött egyazon napon, és a fia ugyanakkor megnyerte a stadionfutást. Abban az évben, amikor Euippos volt az ephoros, Damónón ezeken a versenyeken győzött: Athéné ünnepén fiatal kancákkal, maga hajtván a lovakat, és a hátaslova is győzött egyazon napon, és a fia ugyanakkor megnyerte | 80. a stadionfutást. Abban az évben, amikor Aristés volt az ephoros, Damónón ezeken a versenyeken győzött: a Gaiaochos ünnepén fiatal kancákkal, maga hajtván a lovakat, és a hátaslova is győzött egyazon napon, és a fia ugyanakkor megnyerte a stadion-, a kettős és a hosszú távú futást egyazon napon: minden versenyt megnyertek együtt. | 90. Abban az évben, amikor Echemenés volt az ephoros, Damónón ezeken a versenyeken győzött: a Gaiaochosén fiatal kancákkal, maga hajtván a lovakat, és a fia stadion-, kettős és hosszú távú futásban nyert egyazon napon.

H. W. Gy.

Damónón Spárta egyik legfontosabb templomában helyezte el feliratát. Sok győzelmet aratott különböző versenyeken: Poseidón Gaiaochos, a „Földrázó” Poseidón – szentélye egy lakóniai község, Therapné közelében lehetett – ünnepén, illetve más Poseidón-kultuszhelyekhez (Helos és a messé- néi Theuria) kötődő versenyeken; Athénáén (valószínűleg Athéna Chalkioikos, a „Bronzházú” Athénáról van szó); az eleusisi istennők (Démétér és Kóré közös neve egy lakóniai kultuszhelyükön) ünnepén; az Ariontián (nem ismerjük sem az ünnepet, sem az ünnepelt istent), az Apollón tiszteletére rendezett versenyeken (a Lithésián és a Maleateián), valamint az argolisi Parparos- hegynél rendezett Parparónián. Sajnos, nem tudjuk, hogy Damónón e „területi” versenyek mellett eljutott-e Olympiába is lovaival, de ez a sok kis helyi – zömében lakedaimóni – verseny mindenképpen segít megismernünk azt a hátteret, amelyből a nagy, az egész görögséget megmozgató agónok, a pythói, a nemeai, az isthmosi és az olympiai játékok kiemelkedenek. A sok helyi lovasverseny, de az olympiai győzelem mögött is egy versenyistállókat fenntartani képes, vagyonos réteg kellett, hogy álljon, ami ugyan ellene mond a spártai vagyonegyenlőség elvének, de annál inkább megfelelhetett a valós állapotoknak a Kr. e. 5. század második felében.

  1. Három korcsoportban versenyeztek ezeken az ünnepeken: gyerek, ephébos, felnőtt.

H. W. Gy.