Ugrás a tartalomhoz

A növényvédelem gépei

Csizmazia Zoltán

Mezőgazda Kiadó

Szívótömlő és szívószűrő

Szívótömlő és szívószűrő

A tartály és a szivattyú között szívótömlő biztosít kapcsolatot. Szívótömlőként megfelelő keresztmetszetű, merevített tömlőt alkalmaznak, hogy a szivattyú szívóhatására a szívótömlő ne szűküljön le, ellenkező esetben rontja a szivattyú hatásfokát, kedvezőtlen esetben elzárja a szivattyú felé vezető utat. Ezért szívótömlőcserénél kellő gondossággal kell eljárni.

Üzemi helyzetben a permetlé szívószűrőn keresztül jut a szivattyúhoz. A szívószűrő (21. ábra) feladata a szivattyú védelme, ezért a szűrőbetét lyukmérete a szivattyú szennyeződés érzékenységének függvénye. Általános elvként fogalmazható meg, hogy szívószűrőhöz azt a legnagyobb lyukméretet alkalmazzák, amely a szivattyú védelmét még el tudja látni. A szükségesnél kisebb lyukméret feleslegesen csökkenti a szivattyú hatásfokát. A szűrők lyukméretét mm-ben vagy az angol rendszerben mesh számmal adják meg, amely az egy collra (25,4 mm) eső lyukszámot jelenti. A szívószűrőbetét szokásos lyukmérete 16, 30, vagy 50 mesh. A szűrőbetét kedvező kivitel esetén mindkét végén nyitott, hogy könnyen tisztítható legyen. A betét perforált rozsdamentes acéllemez vagy drótszövet, illetve műanyag. A szűrőfedél műanyag vagy alumíniumötvözet, a szűrőpohár műanyag.

21. ábra - Szívószűrő megoldások

abrak/21abra.png


A szívószűrő kedvező beépítése azt jelenti, hogy a szűrőhöz könnyen hozzá lehet férni, egyszerűen szerelhető, védett helyen van és függőleges beépítésű. Ez utóbbi azért fontos, mert tisztítás után szennyeződés nem kerülhet vissza az áramlási rendszerbe. A szívószűrőfedél és -pohár általában menetes, hogy a szivattyú szívóhatása alatt levegő ne juthasson a rendszerbe. A jó tömítés érdekében mindig ellenőrizni kell a tömítőgyűrű épségét és helyes beszerelését.