Ugrás a tartalomhoz

A növényvédelem gépei

Csizmazia Zoltán

Mezőgazda Kiadó

Nyomásmérő óra

Nyomásmérő óra

A beállított, illetve a rendszerben uralkodó mindenkori nyomást nyomásmérő órával ellenőrizhetjük. A nyomásmérő órákkal szemben több követelmény fogalmazható meg:

• átmérője legalább 63 mm legyen (leolvashatóság);

• a szántóföldi nyomástartományban (1,5–10 bar) 0,1 bar pontosságú leolvasást biztosítson, ami 0,2 bar beosztást jelent, az ültetvénypermetezés nyomástartományában (10–30 bar) a 0,5 bar leolvasási pontosság, tehát az 1 baros beosztás megengedett;

• végkitérése legyen nagyobb, mint a szivattyúval a rendszerben elérhető legnagyobb nyomás;

• hitelesített legyen (pontossági osztály 1,6-a megengedett legnagyobb eltérés 1,6%).

A nyomásmérő óráknak két változata ismert, a lineáris és a feszített számlapú. Kisnyomású szivattyúknál (0–15 bar) a fenti követelmények lineáris beosztású nyomásmérő órával kielégíthetők (33. ábra). Ebben az esetben a nyomásmérő óra számlapja 0-tól a végkitérésig egyenletesen 0,2 bar beosztású (ültetvénypermetező gépeknél 1 bar beosztású). Nagyobb nyomású szivattyúknál, amennyiben a nyomásmérő órát mind a szántóföldi, mind az ültetvénypermetező gépek nyomástartományában használni kívánjuk, (0–30 bar) meg kell osztani a számlapot úgy, hogy a 0–10 bar nyomástartományban a skála beosztása 0,2 bar lépcsőzetű, e felett 1 bar beosztású legyen. Ez utóbbi nyomásmérő órákat nem lineáris hanem feszített számlapú óráknak hívjuk (34. ábra). A csak ültetvénypermetező gépeknél alkalmazott feszített számlapú nyomásmérő órák beosztása a kisebb nyomástartományban is csak 1 bar. Annak érdekében, hogy az óra mutatója a nyomásingadozást ne kövesse, valamint, hogy a számlap mindig tiszta, leolvasható legyen, az órát glicerinnel töltik fel. Ez egyben az esetleges fagyveszélyt is kivédi. A nyomásmérő órák menettel csatlakoznak a nyomóarmatúrához. Csatlakozófuratuk kicsi, mely gyakran okoz eldugulást. Ezért amennyiben az óra a nyomásra nem reagál, először a furatát kell ellenőrizni és tisztítani.

33. ábra - Lineáris számlapú nyomásmérő óra

abrak/33abra.png


34. ábra - Feszített számlapú nyomásmérő óra

abrak/34abra.png


Ha a tisztítás eredménytelen, az órát cserélni kell. Tekintettel arra, hogy a nyomóarmatúrát a szórófejekkel hosszú tömlő köti össze, a nyomásveszteség miatt a nyomásmérő óra nem a szórófejeknél uralkodó tényleges nyomást mutatja. Az eltérés legfeljebb 10% lehet. E hiba kiküszöbölése érdekében egyes gépeknél a szórófejek közvetlen közelébe helyeznek el nyomásmérő órát, vagy az onnan vett nyomásjelet veszik figyelembe a gép beállításánál.

A nyomásmérő órákat úgy kell elhelyezni, hogy a kezelőülésből a nyomás jól leolvasható legyen. A nyomásmérő óra számlapját esetenként számítással meghatározott görbesereggel (nomogram) kombinálják (quantometer), így a szórófej kiválasztása számítás és egyéb segédeszköz nélkül megoldható. A nyomásmérő órákat meghatározott időnként hitelesíteni kell, amelyet szabvány ír elő, és amelyre megfelelő készülék áll rendelkezésre (35. ábra).

35. ábra - Nyomásmérő óra hitelesítő készülék

abrak/35abra.png


A hitelesítés egy pontos, hitelesített nyomásmérő órával történő összehasonlító méréssel valósítható meg. A növényvédő gépek kötelező műszaki felülvizsgálata magában foglalja a nyomásmérő órák hitelesítését is.