Ugrás a tartalomhoz

A növényvédelem gépei

Csizmazia Zoltán

Mezőgazda Kiadó

Vegyszermentes növényvédelmi eljárások

Vegyszermentes növényvédelmi eljárások

A vegyszermentes növényvédelmi eljárások között a legfontosabb a mechanikai gyomirtás. Célszerű lenne minden esetben kiváltani a vegyszeres kezelést mechanikai gyomirtásra, ahol erre lehetőség van. Kapásnövényeknél a sorközök mechanikai kezelését jól beállított sarabolókapákkal (egy- és kétoldalú) eredményesen el lehet végezni. Kevéssé hatásosak a forgó rendszerű, talajhajtású küllős kerekes gyomirtók, amelyek csak könnyebb talajon és sekélyen gyökerező gyomok esetén használhatók eredményesen. A célnak megfelelő alkalmazásuk esetén ugyancsak hatásos gyomirtást végeznek a különböző gyomfésűk és küllős kapák.

A vegyszermentes növényvédelmi eljárások speciális technológiája a termikus gyomtalanítás (136. ábra). A technológia lényege az, hogy a fiatal gyomok levelét 60–80 °C-ra melegítik, aminek következtében a sejtfolyadék kitágul, átszakítja a sejtfalat, fehérjekicsapódás történik, ami a növény teljes vagy részleges elhalásához vezet. A kezelt növényfelület 1–2 nap alatt elszárad. Tekintettel arra, hogy a fejlett gyomokat nehéz elpusztítani, a kezelést célszerű 10–15 cm gyommagasságnál végezni. Ebben az esetben 3–4 ismétléssel egész évben biztosítható a kezelt felület (pl. fasorköz) gyommentessége. A technológia előnye, hogy a kezelést követő csapadék az eredményességet nem befolyásolja, nagyobb szélben is végezhető és nem károsítja a talaj élővilágát. A berendezés palackos propán-bután gázzal működik. A palackokból szabályzórendszeren keresztül gázégőkhöz jut a gáz és a célszerűen beállított égők, a szükséges gázáram és a haladási sebesség összhangja biztosítja a kezelés eredményességét. A technológia alkalmazható fa sorközök mechanikailag nem kezelhető sávjának gyomtalanítására, burgonya deszikkálására, szőlőlevelezésre, parkok, útszegélyek stb. kezelésére. A technológia környezetbarát, alkalmazását környezetvédelmi és gazdaságossági megfontolások döntik el.

136. ábra - Termikus gyomirtás

abrak/136abra.png


A vegyszermentes védekezés egyik különleges gépe a biokollektor (137. ábra). A pneu-mechanikus gép burgonyabogarak és lárvák gyűjtésére alkalmas. A gép hidraulikus rendszerét a TLT-vel hajtott hidraulikus szivattyú táplálja. Az olajáram elosztón át jut a hidromotorokhoz, amelyek radiálventilátorokat hajtanak. A radiálventilátorokat a burgonyasorok közt vezetett önhordó légcsatornába építik be. A ventilátorok légárama fúvókákon át jut a burgonyanövényre. A légáram a bogarakat (imágók) és lárvákat a növényről lefújja és azok egy alul elhelyezett felfogóvályúba esnek (138. ábra), ahonnan szükség szerint üríthetők és megsemmisíthetők. A berendezés a bogarak ~95%-át és a lárvák ~85%-át képes begyűjteni. A kezelés után általában csak a fiatal lárvák maradnak a növényen. A talajon az összes kártevő mintegy 2%-a található. A gépet 2–6 soros változatban gyártják és a vizsgálatok szerint többszörös kezeléssel a burgonyaállomány vegyszer nélkül biztonságosan megvédhető.

137. ábra - Biokollektor

abrak/137abra.png


138. ábra - A biokollektor gyűjtőedénye

abrak/138abra.png


A vegyszermentes talajfertőtlenítés lehetősége a gőzölés, ahol egy bura alatti talajfelületet vagy talajművelő gép által mozgatott talajt forró gőzzel kezelnek.

A fent felsorolt műszaki megoldások mellett természetesen számos módja van a szertakarékos vagy vegyszermentes védekezésnek, hogy csak a biológiai védekezést, a nemesítést vagy az okszerű vetésforgót említsük, ezek azonban nem tartoznak az általunk érintett témakörbe.