Ugrás a tartalomhoz

A takarmányozás alapjai

Bokori József, Gundel János, Herold István, Kakuk Tibor, Kovács Gábor, Mézes Miklós, Schmidt János, Szigeti Gábor, Vincze László

Mezőgazda Kiadó

Vízforgalom

Vízforgalom

Az állati szervezet legfontosabb építőanyaga a víz, 10%-os vízveszteség már súlyos anyagforgalmi zavart okozhat, 15%-os veszteség esetén pedig a szervezet már el is pusztulhat.

A víz több életfunkció nélkülözhetetlen résztvevője. Legfontosabb feladata, hogy közege annak a belső környezetnek (milieu intérieur), amely a sejtek működéséhez szükséges. A sejteket körülvevő folyadéktér állandósága (homeosztázis) fontos feltétele a szervezet zarvartalan működésének. A szervezet vízkészlete az extra- és intracelluláris tér közt oszlik meg (3.3. ábra). Ezeket a víztereket a sejtmembránok határolják el egymástól, amelyek a víz számára szabadon átjárhatók, viszont az elektrolitok szabad diffúzióját nem teszik lehetővé. Szerepe van a víznek a hőháztartás fenntartásában is. Nagy fajhőjénél fogva elvezeti a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók során keletkező hőt. Ezen túlmenően az elpárologtatott víz hűti a szervezetet. A víz a transzportfeladatok mellett a sav–bázis egyensúly alakításában és az elektrolit-háztartásban is fontos szerepet játszik.

3.3. ábra - A szervezet víztereinek összefüggése

kepek/3.3.png


Az állat vizet a vegetációs vízzel (takarmányokban lévő víz) és ivóvízzel vesz fel. Emellett az intermedier anyagcsere során is keletkezik víz. Ez utóbbit anyagcserevíznek nevezzük. A téli álmot alvó állatok (nyugalmi periódusukban) teljes vízszükségletüket ebből fedezik, de gazdasági állatainknál ez a víz csak a szükséglet 16–17%-át elégítheti ki.

Az állati szervezet vizet a bélsárral, vizelettel, termékekkel (pl. tej, tojás stb.) izzadsággal és kilégzéssel ürít. Az állati szervezet izovolémiára törekszik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet igyekszik víztereinek térfogatát állandó szinten tartani. Ennek szabályozása neurohormonális úton történik. Az állatok vízszükségletét számtalan tényező befolyásolja. Ilyenek az állat által elfogyasztott szárazanyag mennyisége és minősége, a környezet hőmérséklete és páratartalma, a termelés volumene, valamint a takarmányok vegetációs víztartalma. A szárazanyag összetételét illetően elsősorban annak fehérje- és hamutartalma a meghatározóak. A hamuanyagok közül a konyhasó és a K jelentősen növelik a vízfogyasztást. A gazdasági állatok 1 kg szárazanyagra a következő mennyiségű vizet fogyasztják:

szarvasmarha

4–6 liter

juh

2–3 liter

2–3 liter

sertés

2,5–3 liter

baromfi

2,0–2,5 liter

nyúl

2 liter

Háziállataink vízfelvételének jelentős hányadát az ivóvíz adja (3.6. táblázat). Az ivóvíz minőségét kémiai összetétele és hőfoka egyaránt meghatározza. A túl hideg víz egészségkárosító (hasmenést, vetélést okozhat), a meleg ivóvíz pedig elveszíti üdítő hatását. Az üde ívóvíz 10–15 oC hőmérsékletű, tiszta, átlátszó, szagtalan, idegen ízeket és szerves alkotókat nem tartalmaz, ásványianyag-tartalma mérsékelt (30 német keménységi fok alatt). A WHO szerint a jó minőségű ivóvízre a következő kémiai összetétel jellemző:

pH

6,5–9,0

kálium-permanganát-szám

12,0 mg/l

ammónia

0,5 mg/l

nitrit (NO2)

nyomokban

nitrát (NO3)

40 mg/l

detergensek

1 mg/l

fenolok

0,001 mg/l

oxigénfogyasztás

<5,0 mg/l

klorid (Cl)

350 mg/l

szulfát (SO4)

250 mg/l

vas

0,1 mg/l

mangán

0,1 mg/l

ólom

0,1 mg/l

réz

0,05 mg/l

arzén

0,2 mg/l

króm

0,05 mg/l

fluór

1,5 mg/l

(Az adatok a felső hatérértéket jelentik.)

3.6. táblázat. A tejtermelés hatása a tehenek vízszükségletére (Hoffmann, 1983)

Ilyen minőségű vizet többnyire csak a mélyfúrású kutakból és forrásokból nyerhetünk. Napjainkban azonban gyakran kénytelenek vagyunk a felszíni vizeket is felhasználni itatásra. A felszíni vizekkel szembeni minőségi követelmény a következő:

pH

4–9

kálium-permanganát-szám

30 mg/l

ammónia

max. 1 mg/l

nitrit (NO2)

max. 0,5 mg/l

nitrát (NO3)

max. 100 mg/l

detergensek

max. 2 mg/l

fenolok

max. 0,1 mg/l

oxigénfogyasztás

max. 3 mg/l

Toxikus anyagokat és patogén mikrobákat nem tartalmazhat.