Ugrás a tartalomhoz

A takarmányozás alapjai

Bokori József, Gundel János, Herold István, Kakuk Tibor, Kovács Gábor, Mézes Miklós, Schmidt János, Szigeti Gábor, Vincze László

Mezőgazda Kiadó

Szemes termények hűtve tárolása

Szemes termények hűtve tárolása

A hűtve tárolás technológiáját a szemestermény-szárítás energiaszükségletének csökkentése céljából fejlesztették ki. Az eljárás lényege, hogy a tárolandó termék hőmérsékletét hideg levegőnek a tárolótérbe történő befúvásával olyan hőfokra hűtik le, amelyen a mikroorganizmusok már nem tudnak tevékenykedni és a magvak légzése is csak minimális (7.12. táblázat).

7.12. táblázat. A termény víztartalmának hatása a szükséges hűtési hőmérsékletre

A hűtve tárolást a meleg levegős szárítással célszerű kombinálni. A szemestakarmány nedvességtartalmát először szárítással 17–18%-ra csökkentik, majd ezt követően a terméket lehűtik. Tekintettel arra, hogy a magvakban a légzés a lehűtés után sem áll le teljesen, a minimális hőtermelés egy idő után felmelegíti a takarmányt. Amikor a termény hőmérséklete 17–20 °C fölé emelkedett, a hűtést meg kell ismételni. A hűtés során a termény egyúttal szárad is, ezért nedvességtartalma minden hűtés után csökken. Minél nagyobb a szem nedvességtartalma, annál nagyobb a száradás mértéke.

Azt, hogy a tárolandó szemes terményt milyen hőfokra kell lehűteni, a termény víztartalma szabja meg. Hasonlóképpen a nedvességtartalom határozza meg az újramelegedés időtartamát is (7.13. táblázat).

7.13. táblázat. Összefüggés a termény víztartalma és az újramelegedés időtartama között

A hűtve tárolás akár horizontális tárolóban, akár toronyban végezhető, amennyiben a tárolónak van szellőző-berendezése. A hűtőgépet a ventilátor helyére kell beállítani.

A meleg levegős szárítás és a hűtve tárolás kombinálása csökkenti a konzerválás energiaszükségletét. A fajlagos energiafelhasználás a kombinált eljárás során a szárításhoz képest 33%-kal javul.