Ugrás a tartalomhoz

A takarmányozás alapjai

Bokori József, Gundel János, Herold István, Kakuk Tibor, Kovács Gábor, Mézes Miklós, Schmidt János, Szigeti Gábor, Vincze László

Mezőgazda Kiadó

Keverés

Keverés

A keverés az a technológiai folyamat, amelynek során az eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkező alap- és adalékanyagokból homogén abrakkeveréket állítunk elő. Minél nagyobbak az egyes összetevők fizikai tulajdonságaiban az eltérések, annál nehezebb a homogenizálás.

A homogenizálást meghatározó legfontosabb fizikai tulajdonságok: a komponensek szemcsenagysága, halmazállapota (szilárd vagy folyékony), viszkozitása, tapadóképessége, térfogattömege. A szemcsenagyságban fennálló durva eltérések megakadályozzák a homogén keverék előállítását. Jelentősen különböző térfogattömegű komponensekből az osztályozódás miatt ugyancsak nem lehet homogén keveréket készíteni.

A folyadék fázisú komponens egyrészt nehezíti a homogenizálást, mert bejuttatása a keverőbe speciális technológiai berendezést igényel, másrészt elősegíti a keverést, mert a mikrokomponensek elkeverése és homogén állapotban tartása folyadékfázisban könnyebb. A viszkózus folyadékok elkeverése nehezebb, de az ilyen anyagok a mikrokomponenseket megkötik, ezért lassúbb az osztályozódás.

A keverőberendezések lehetnek szakaszosan vagy folyamatosan működők. A keverés típusa szerint megkülönböztetünk egyenirányú és ellenáramú keverőket. Ellenáramú keverőktől tökéletesebb homogenitás várható.

A folyadékkomponensek bedolgozása speciális berendezéseket igényel. A melasz és a zsír tárolásához fűthető tartályokra is szükség van, mert hidegen nem szivattyúzhatók és nem is porlaszthatók rá a takarmányra. A folyékony komponensnek a takarmányra történő porlasztása vagy a behordócsigában vagy a keverőtérben történik. A behordócsigában haladó anyagra történő porlasztással homogénebb az elosztás. Csomómentes, homogén keverék folyékony komponensek bekeverésekor speciális keverőberendezéssel (Lődige típusú vagy Schugi-féle) nyerhető.

A homogenitás ellenőrzésére a keveréknek valamely nem bomló és könnyen meghatározható anyagát célszerű felhasználni. Hazánkban ilyen célból a NaCl-ot ellenőrzik a laboratóriumok, de vizsgálható valamely mikrokomponens, gyógyszeres tápokban a gyógyszer hatóanyaga is.

Az aprított összetevőkből készített takarmánykeveréket hazánkban dercés tápnak nevezzük. A dercés táp zsákos vagy ömlesztett formában kerül forgalomba. Az ömlesztett szállítás és tárolás olcsóbb, de speciális technikai eszközöket (szállítókocsi, szállítócsigák, -szalagok stb.) igényel. A zsákos kiszerelés régen jutazsákokban történt. Napjainkban csaknem kizárólag az egyszer használatos papír- vagy műanyag zsákokat alkalmazzuk. Állat-egészségügyi szempontból csak ez utóbbiak javasolhatók.