Ugrás a tartalomhoz

Agrokémia és növényvédelmi kémia

Loch Jakab – Nosticzius Árpád

Mezőgazda Kiadó

Magnéziumtrágyák

Magnéziumtrágyák

Magnéziumtrágyázásra legalkalmasabbak a magnézium-szulfát különböző vegyületei. A magnéziumtrágyázásban fontos szerep jut még a magnéziumtartalmú nitrogén-, foszfor- és káliumtrágyáknak is. A talaj magnéziumtartalma jelentősen növelhető magnéziumtartalmú javítóanyagokkal. Néhány műtrágya és javítóanyag magnéziumtartalmát a 47. táblázat tartalmazza.

47. táblázat - Magnéziumtartalmú műtrágyák és javítóanyagok magnéziumtartalma

Műtrágya, javítóanyag

Mg %

Keserűsó

10,0

Kieserit

17,0

Agronit

2,0

Kardonit

5,0

Mg-ammónium-foszfát

14,0

Korn-Kali

4,0

Magnesia Kainit

3,0

Patent-Kali

6,0

Plantosan 4 D

3,6

Volldünger Linz

0,6

Dolomit

10–13


A kristályos magnézium-szulfát vagy Keserűsó (MgSO4·7H2O) vízben jól oldódó magnéziumvegyület, amely levéltrágyázásra és talajtrágyázásra egyaránt felhasználható. A káliumtartalmú műtrágyák előállításánál melléktermékként nyerik, hatóanyag-tartalma 10% Mg. Az ásványi eredetű Kieserit (MgSO4·H2O) oldhatósága valamivel kisebb, mint a kristályos magnézium-szulfáté, ezért talajtrágyaként használják. Hatóanyagtartalma 17% Mg.

A hazai gyártású nitrogénműtrágyák közül az Agronit és a Kardonit tartalmaz magnéziumot. Az Agronit ammónium-nitrátból és dolomitból előállított mészammonsalétrom. A Kardonit karbamid és dolomit keveréke. A dolomittartalom csak savanyú talajban oldódik.

Az összetett műtrágyák közül a magnézium-ammónium-foszfát használható magnéziumtrágyaként.

A Kornkáli vagy Patentkáli magnéziumtartalmú káliumműtrágyák. Mindkettőt használják a burgonya-, cukorrépa-, gyümölcs- és zöldségtermesztésben, mivel a felsorolt kultúrák a káliumot és magnéziumot egyaránt igénylik. A Volldünger Linz magnéziumtartalmú NPK-műtrágya.

A talajjavító anyagok közül a dolomit, illetve dolomitos mészkövek tartalmaznak magnéziumot. E javítóanyagok jól használhatók magnéziumszegény, savanyú talajok javítására. A dolomitokban a kalcium és magnézium aránya meghatározott, illetve függ a mészkő és a dolomit arányától.

Kérdés

1. Milyen magnéziumtrágyákat, magnéziumtartalmú műtrágyákat, javítóanyagokat ismer? Melyek alkalmazásuk lehetőségei?