Ugrás a tartalomhoz

Agrokémia és növényvédelmi kémia

Loch Jakab – Nosticzius Árpád

Mezőgazda Kiadó

A trágyalé

A trágyalé

A trágyalé hagyományos állattartás során keletkező folyékony szerves trágya, amely az alomanyag által fel nem szívott vizeletből és csurgalék levekből áll.

A trágyalevet az istálló közelében épített trágyalékutakban gyűjtik. Számosállatonként kb. 1000 liter trágyalé keletkezik félévenként.

A vizelet 1–1,5% nitrogént tartalmaz. Ennek legnagyobb része gyorsan bomló karbamid, ezért nagy nitrogénveszteség jöhet létre, NH3-gáz távozásával. A veszteség elkerülésére folyamatosan el kell vezetni a trágyalét az istállóból a trágyalékutakba, s ott kezelni kell. A trágyatelepeken is keletkezhet trágyalé, illetve csurgaléklé. Ez tőzeggel, szecskázott szalmával felitatható, esetleg a trágyalékútba vezethető.

A nitrogénveszteség csökkentésére a trágyalevet a trágyalékútban különböző adalékok segítségével elzárjuk a levegőtől. Jól megfelel, pl. a petróleum, a terpentinolaj és egyéb ásványolaj-származékok, amelyek kisebb sűrűségük következtében a trágyalé tetején helyezkednek el, és megakadályozzák a levegős körülmények között működő karbamidbontó urobaktériumok működését. Ilyen módon az egyébként igen jelentős (50–70%-os) nitrogénveszteség minimálisra csökkenthető.

A nitrogénveszteségek kiküszöbölésének másik módja savanyú hatású anyagok adagolása. Savanyú közegben nem lép fel nitrogénveszteség. A trágyalé konzerválására kénsavat, szuperfoszfátot, nátrium-szulfitot lehet felhasználni.

Legcélszerűbb a trágyalevet rövid ideig tárolni s minél előbb felhasználni. Felhasználható a trágyalé a trágyakazal öntözésére is, amivel nyáron megakadályozható, hogy kiszáradjon.

A trágyalé átlagos összetétele N = 1,0–1,5%, P = 0,05–0,1% P2O5, K = 1,0–1,5% K2O. A trágyalé elsősorban nitrogén- és káliumtrágyaként használható fel, foszfortartalma rendkívül kicsi. A nitrogén- és káliumtartalom vízoldható formában van jelen, így gyorsan hat. A trágyalé eredményesen használható a rétek és legelők trágyázására. Ez esetben a foszforutánpótlásról külön kell gondoskodnunk. Felhasználható a kalászosok vetés előtti trágyázására, illetve hígított állapotban fejtrágyázásra is.

Kérdések

1. Miből áll a trágyalé? Jellemezze összetételét!

2. Hogyan küszöbölhető ki a nitrogénveszteség a tárolás során?

3. Mire használjuk a trágyalét?