Ugrás a tartalomhoz

Agrokémia és növényvédelmi kémia

Loch Jakab – Nosticzius Árpád

Mezőgazda Kiadó

14. fejezet -  A kultúrnövényt valamely herbicid hatásától megvédő vegyületek

14. fejezet -  A kultúrnövényt valamely herbicid hatásától megvédő vegyületek

E vegyületek elnevezése sem egységes. Korábban az ellenszer fogalom latin nevével antidotumnak hívtuk őket. Ma az angol irodalomban a „herbicid safener” fogalom használatos. A safe szó veszélytelent is jelent, azaz ez a szóösszetétel a herbicidet veszélytelenné tevő vegyület fogalmát jelenti. A legkifejezőbb talán a kultúrnövényt „védő” vegyület fogalom lehet.

E vegyületek hatásával kapcsolatban négy hipotézis ismert. Az első elképzelt hatásmechanizmus szerint a védő a herbicid felvételében vagy a növényben való áramlásban idéz elő zavart. A második elképzelés szerint a védővegyület verseng a herbiciddel a megfelelő receptoron való megkötődésért. A harmadik feltételezés szerint a védővegyület gyorsítja a herbicid növényen belüli lebomlását. A negyedik hipotézis e három korábbi folyamat kombinációját tartja valószínűnek. A második és harmadik hipotézis csak akkor jöhet szóba, ha a védővegyület és a herbicidmolekula között számos hasonló jelleg található, mert sem a versengés, sem a fokozott lebomlás elősegítése nem képzelhető el másként. A védő és herbicid közötti szerkezeti hasonlóságra számos adat utal. Természetesen nem feltétlenül a kémiai képlet hasonlóságáról van szó, hanem a molekula háromdimenziós térszerkezetének hasonlóságáról. Ekkor viszont nem szükséges, hogy a molekula atomjai azonosak legyenek egy-egy térszerkezetet biztosító részen belül. Arról van ugyanis szó, hogy a védővegyület térszerkezetét biztosító molekularészletének atomjai eltérnek a klóracetanilid-származék és a tiolkarbamát-származék herbicidek atomjaitól. A tiolkarbamát-származékoknál eredményesen használt védővegyület eredményesen védi a kukoricát a klóracetanilid-származék herbicidekkel szemben is. A háromdimenziós térszerkezet vizsgálata azonban nagy hasonlóságot mutatott e két herbicidcsalád és a védővegyületek térszerkezete között.

Az egyik legrégibb antidótum a diklórmid. Az EPTC és vernolát nevű tiolkarbamát-származék herbicid hatásával szemben megvédte a kukoricanövényt. Később azonban kiderült, hogy eredményesen védi a kukoricát a klóracetanilid-származék herbicidekkel szemben is. A tiolkarbamátszármazék herbicidek esetében 12 : 1 a herbicid : diklórmid szokásos aránya.

Az AD-67 és MG-191 a klóracetanilid-származék herbicidek mellett is használt védővegyület. Acetoklór és alaklór mellett használva a kukorica kultúrnövényt védik, de mindkettőt alkalmazzák a tiolkarbamát-származék EPTC mellett is a kukorica károsodásának megakadályozására. Az MG-191-et nagyobb, közelítőleg 5 : 1 (herbicid : antidótum) arányban alkalmazzák. Az AD-67-et kukorica védelme esetén az acetoklórral 10 : 1 (herbicid : védővegyület) arányban használják. Kukorica védelme esetén, ha EPTC a herbicid mind az AD-67-et, mind az MG-191-et 10 : 1 arányban alkalmazzák.

A herbicid és a védővegyület molekulaszerkezetének hasonlósága a kukorica azonos receptorának azonos helyén való megkötődését valószínűsíti.

A kloquintocet-mexil a kalászosok védelmét szolgálja a klodinafop-propargil nevű herbicid ellen. A klodinafop mint ariloxi-fenoxi-propionsav-származék herbicid az acetil-CoA-karboxiláz enzim működését gátolja, azaz a lipidek képződése szűnik meg jelenlétében. A klodinafopot egyszikű-, kalászoskultúrában használják, azonban a kultúrnövény is megsínyli a herbicidkezelést, e hatás ellen véd a kloquintocet-mexil. Meggyorsítja kalászosokban a klodinafop-propargil lebomlását.

A vegyületnek a mexil (1-metil-hexil) észterét szokták használni.

A fenklorazol búzában meggyorsítja a fenoxaprop-etil, illetve fenoxaprop-P-etil lebomlását, ezzel jóval gyorsabbá válik a búzát is károsító herbicid nem toxikus termékké alakulása. Ezzel megakadályozza a növekedés visszatartását, a levelek elszíntelenedését és a klorózist. Búzában, durumbúzában, rozsban és triticaléban is alkalmazzák az említett két herbicid mellett. Meglehetősen nagy dózisra van szükség belőle, a herbicid : fenklorazol aránya 2 : 1. A fenoxaprop nevű herbicid szintén ariloxi-fenoxi-propionsav származék, azaz a lipidek szintézisét gátolja.