Ugrás a tartalomhoz

Állattan

dr. Bakonyi Gábor, dr. Juhász Lajos, dr. Kiss István, dr. Palotás Gábor

Mezőgazda Kiadó

Vérélősködő spórások (Haemosporina)

Vérélősködő spórások (Haemosporina)

A makro- és mikrogaméták egymástól függetlenül alakulnak ki, sizigia nem történik. Amikrogamonták ostoros mikrogamétát hoznak létre. A zigóta mozgásra képes (ookineta). Fejlődésük köztigazda segítségével megy végbe. A merogonia és a gamogonia első fele a köztigazda gerincesek bizonyos sejtjeiben, főleg a vér vörösvérsejtjeiben zajlik. A gamogonia további része, valamint a sporogonia a végleges gazda, és egyben terjesztő vérszívó rovarokban játszódik le. Az ookineta átlagosan 75 µm, a sporozoita 10–15 µm átmérőjű.

Az ember maláriás megbetegedését négy Plasmodium faj okozhatja (P.vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale). A merogonia kezdetben az ember májsejtjeiben, később a vörösvértestekben megy végbe. A kiszabaduló merozoiták újabb vörösvértestekbe hatolnak, ahol először trofozoitákká alakulnak, majd meronták, ezekből merozoiták képződnek. A betegség jellegzetes, fajra jellemző, időszakonként fellépő lázas tüneteit a merozoiták kiszabadulása, illetve a hemoglobin emésztéséből származó bomlástermékek vérplazmába kerülése váltja ki. A gamogonia is az eritrocitákban indul meg. A gametociták vérszíváskor a maláriaszúnyog (Anopheles sp.) bélcsatornájába kerülnek, ahol gamétákká alakulnak, majd összeolvadva létrehozzák a zigótát. Ez a kezdetben mozgásra képes alak a szúnyog bélhámsejtjeibe hatol, ahol oocisztává alakul. A sporogonia eredményeként kialakuló haploid sporozoiták a szúnyog nyálmirigyeibe vándorolnak, majd vérszíváskor a nyállal kerülnek az emberbe. Hazánkban régebben számos helyi megbetegedést észleltek, de ma már csak az ide látogató, a trópusi területeken fertőződött emberek gyógykezelése jelent feladatot.

Más Plasmodium fajok hüllőket, madarakat és emlősöket támadnak meg. A merogonia és a gamonták kialakulása a köztigazda gerincesek bizonyos sejtjeiben, főleg az eritrocitákban zajlik. A madarak között a fertőzést főleg a vérszívó Culex szúnyogok terjesztik.