Ugrás a tartalomhoz

Állattan

dr. Bakonyi Gábor, dr. Juhász Lajos, dr. Kiss István, dr. Palotás Gábor

Mezőgazda Kiadó

8. fejezet - Apróspórások (Microspora)

8. fejezet - Apróspórások (Microspora)

Számos állatcsoportban, elsősorban az ízeltlábúakban fordulnak elő. Oocisztájuk egy sejtből jön létre. Egy vagy több sejtmaggal rendelkeznek, de magdimorfizmus nincs. Nincs apikális komplexük. A gazdaállatban fonálszerű képlettel rögzülnek. A kifordult fonal üregén keresztül jut ki az amőboid mozgású sporoplazma (sporozoita) a tokból. Körülbelül 550 leírt fajuk van, melyek sejtélősködő paraziták. Ivaros szaporodásuk a szingámia, amelynek során két egyed olvad össze. Fejlődésük köztigazda nélkül megy végbe.

Törzs: Apróspórások (Microspora)

Osztály: Apróspóraképzők (Microsporea)

Rend: Apróspórás alakúak (Microsporida) 8.1. fejezet

Megjegyzés: A Microsporea osztályba tartozó fajok oocisztájában csak egy sarki tok és spirális rögzítő fonal található (8.1. ábra). Az oociszta fala három rétegből áll. A legkülső fehérjéből, a középső kitinből épül fel, míg a belső egy vékony membrán.

Apróspórás alakúak (Microsporida)

A rendbe tartozik a Nosema apis, amely a méhek gyomorvészét, hasmenését okozza. A fertőző, átlagosan 5 µm hosszú és 3 µm széles oociszták a bélsárral ürülnek. Életképességük 1–2 évig is megmarad. A szaporodás során kialakult alakok felélik a gazdasejtet, a sporogonia végén új fertőző oociszták kerülnek ki a bél üregébe.

A Nosema bombycis a selyemlepke parazitája. A hernyók a táplálékkal veszik fel az oocisztákat. Ha a fertőzés nem súlyos, a hernyó átalakulása végbemegy, de az imágó testében, a képződő petesejtekbe is behatolnak a Nosema fejlődési alakjai. Így a petékből kikelő hernyók már fertőzöttek.

8.1. ábra - Microspora fajok oocisztájának felépítése és a sporozoita kijutásának módja. bu: kettős burok, sf: spirális filamentum, sm: sejtmag, sp: sporozoita, st: sarki tok (Kudo és Daniels, Dorit nyomán kissé módosítva)

kepek/8.1.abra.png