Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

A prémesállatok értékmérői

A prémesállatok értékmérői

A nyulat elsősorban húsáért tenyésztjük. Más háziállatokhoz képest a nyúlfióka kétszerezi meg legrövidebb idő alatt születéskori súlyát. Prémje csak melléktermék. Az angóranyúl elsődleges hasznosítása azonban már az angóragyapjún keresztül nyerhető. A nyulak gyapjútermelő képességét a testfelület nagysága befolyásolja, tehát a kis testtömeg a cél, mégis kívánatos e hasznosítási típusban is a szabályos ütemű, a fajtának megfelelő élőtömeg-gyarapodás.

A növényevő és ragadozó, minőségi prémet termelő prémesállatok (sarki-, vörös- és ezüstróka, prémgörény, nyérc stb.) faji sajátosságai eltérőek. Mindegyik faj esetében azonban a döntő a testsúly és a szőrmés bőr súlya, amely a nutria esetében szoros pozitív korrelációt mutat (r = 0,75). Minden 1 kg-os testsúlyváltozás ugyanis a szőrmés bőr súlyának 42 g-os változásával jár együtt.