Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János
Mezőgazda Kiadó
A nagyüzemi tartástechnológiák kialakulásával és elterjedésével együtt a technológiai tűrés (tűrőképességnek) – szinte mindegyik gazdasági állatfajban – fontos a szerepe.
A technológiai tűrőképességen – tulajdonképpen – a nagyüzemi tartástechnológiához történő kedvező alkalmazkodást (adaptációt) értjük. A technológiai tűrőképesség vonatkozásában – a gazdasági állatfajok tekintetében – a legelőbbre a baromfitenyésztés jutott, gondoljunk például az árutojás-termelésben használt fehér és barna héjú tojást termelő tojóhibridek nagyfokú adaptációjára az eltérő tartási rendszerekhez (dróthálós, ketreces, alternatív stb. technológiák).
A szarvasmarha-, a juh- és a sertésfajokra, ezen belül fajtákra, termelési típusokra vonatkozóan a technológiai tűrés jellemzésére a következő tulajdonságokat tartjuk indokoltnak figyelembe venni, és összehasonlító jelleggel értékelni:
• ivari koraérés,
• termelés (teljesítmény),
• reprodukció,
• hosszú, hasznos élettartam.
Arra vonatkozólag, hogy egy-egy fajon belül (pl. szarvasmarha) milyen módon lehet a technológiai tűrést kifejező tulajdonságokat csoportosítani, a 13.14 táblázatban összefoglaltakra utalunk.
13.14. táblázat - Technológiai tűrés alapkomponensei tejhasznú típusokban (NAGY, 1989)
Adaptáció (pufferhatás) egyes jellemzői |
Konstitúció |
– lábszerkezet, – tőgy- és vállfüggesztés, – lábvégek alakulása, – szervezeti szilárdság (életkor függvényében). |
Ivari koraérés |
– ivarérés, – tenyészérettség, – első ellési életkor. |
Termelés |
– abszolút, illetve relatív teljesítmény (%), – első laktáció mértéke (a várható max. termelés %-ában) – perzisztencia, – gépi fejhetőség (tőgyformák, részarányok). |
Reprodukció |
– termékenyítési index, – könnyűellés (ellés lefolyása), – ellés (involúció) és az újratermékenyülés. |
Hosszú, hasznos élettartam |
– alapvetően a selejtezés – ideje, – oka(i), – %-os aránya. |