Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Életteljesítmény, élettartam

Életteljesítmény, élettartam

Az életteljesítmény mértékét a termelésben töltött idő alatt teljesített reprodukciós vagy produkciós teljesítményként határozhatjuk meg. Az élet során nyújtott teljesítmény színvonala nagymértékben függ a tenyészcéltól, avagy populációk szintén az éves selejtezés arányától.

A termelésben tartás kívánatos időtartama – a nőivarra vonatkozóan – állatfajonként természetesen eltérő. Általában a következők: sertés 3–4 év, szarvasmarha 5–6 év, juh 6–7 év. A gyakorlati tenyésztőmunkában az állomány mérete és a különböző eredetű (anyagcsere-, szaporodásbiológiai és technológiai) betegségek miatt a termelésben töltött idő a kívánatos időtartamtól elmarad, sok esetben – különösen nagyüzemekben – alig több mint annak a fele.

Az életteljesítmény genetikai jellegű javítása érdekében az adott környezeti feltételek között hosszú időn keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtó egyedek kiválogatása, s a tőlük származó utódok létszámának növelése minden gazdasági haszonállatfaj nemesítésében alapvető tenyésztői törekvés.

Az életteljesítmény számszerű kifejezése más-más, attól függően, hogy reprodukciót vagy produkciót kifejező értékmérő tulajdonságról van-e szó.