Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Az összbenyomás értékelése a küllemi bírálatok keretében

Az összbenyomás értékelése a küllemi bírálatok keretében

Az összbenyomás értékelése során az állat megjelenéséről alkotunk véleményt. A rámásságot, a formát, a testtömeget, a kondíciót, a fejlettséget, a részek és az egész harmóniáját vesszük figyelembe. Az összbenyomást a fajtaleírással, a típussal, a használati céllal vagy a vérmérséklettel és jelleggel is összehasonlítjuk. Ez esetben is alapvetőkérdés, illetve irányelv, hogy nem javasolható tenyésztésre a laza, a flegma (tunya) vagy éppen ellenkezőleg a túl finom szervezetű, ideges (az izgága), túl élénk vérmérsékletű egyed, bármely gazdasági tenyészállatjelölt esetében sem. Az említettek tenyésztésbiológiai oka, hogy a szilárd-finom, tehát az ún. nemes konstitúciós típusú egyedek teljesítményei várhatóan kedvezőbbek. (lásd 12. fejezet, Értékmérők, technológiai tűrés c. alfejezet)

A hímeket mindig szigorúbb küllemi bírálatnak vetjük alá tekintettel arra, hogy nagyobb genetikai értékűnek kell lenniük. A törzsállományok (az ún. nukleusz populációk) esetében – a felsorolt érvek miatt – az emlős gazdasági fajokban a szigorúság különösen fontos alapelv az összbenyomás elbírálása során.

A baromfi, illetve a prémesállat-tenyésztésben az érdemi küllemi bírálatnak közismerten nincs olyan régi, megalapozott múltja, mint más, előbb ismertetett gazdasági állatoknál. Emiatt sem alakulhattak ki olyan érdemi összefüggések a küllemi formák, illetve jegyek és a gazdaságilag is fontos értékmérők között, mint más állatfajtákban és/vagy hasznosítási (termelési) típusokban.

A gazdasági állatok külső testalakulása megítélésének mai reneszánszát jelzi az a tény is, hogy a küllemformáló képesség napjainkban értékmérő tulajdonság. A tenyészkiválasztás és a tenyészértékbecslés (TÉB) kereteiben a küllemformáló képesség tényét számon tartjuk, beépítjük az egyes szelekciós indexekbe.