Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Fajtaelismerés

Fajtaelismerés

A fajtaelismerés az a tenyésztés-módszertani eljárás, amelynek során megállapítják, hogy az adott fajta (hibrid, keresztezett populáció) tenyészállatai, illetve a hasznosítási (termelési) típusai milyen tulajdonságokkal rendelkeznek és ki jogosult azok tenyésztésére, forgalmazására. A fajtát, hibridet, keresztezési programot (kombinációkat) a minisztérium ismeri el, a tenyésztőszervezet csak fajtaelismerési engedély birtokában foglalkozhat az egyes fajták tenyésztésével. A fajtaelismeréshez szükséges meghatározott (teljes, illetve átfogó) vizsgálatokat a tenyésztőszervezet (egyesület, szövetség stb.) kérelme alapján az OMMI végzi, illetve megbízás alapján végezteti el, és a későbbiekben meghatározott időközönként a teljesítményeket ellenőrzi.

A fajták besorolása több alapelv szerint történhet:

a nemesítés végeredménye alapján: fajtatiszta, hibrid és keresztezési program állatai,

származás szerint: hazai, honosított, külföldi,

védettség szerint: védett fajta, szabad fajta.

A fajtaelismerési eljárás és a felülvizsgálat módszere természetesen különbözik attól függően, hogy fajtatiszta vagy hibrid, illetve keresztezett populációkról van-e szó. Fajtatiszta állományokban az első, illetve a további egyes generációban a törzskönyvi adatok és a teljesítményvizsgálat eredményei alapján végzik a minősítést. A hibrid és keresztezési programban szereplőállományokban pedig végtermék és/vagy ún. szaporítási teszt (R-teszt) alapján minősítenek.