Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Az állatok gondozása és ápolása

Az állatok gondozása és ápolása

Az állatok egyedi gondozása állatfajoktól és hasznosítástól függően nagyon eltérő lehet. (Nem úgy kell kezelni egy több tízezres brojler nevelőház állategyedeit, mint egy értékes tenyészcsődört vagy tenyészkant.)

Az ápolási munkák kellőgondossággal való végrehajtását adott esetben korlátozza az állatok mellett dolgozó munkások képzetlensége és lelkiismeretlensége, a kis magángazdaságban pedig a gazda idejének és a szakértelemének hiánya. A terjedő kötetlen, természetszerű állattartásban az állatok kölcsönös és saját testápolása egyre nagyobb szerephez jut, éppen úgy, mint az időjárás jótékony szerepe is.

A következőműveletek tartoznak ide:

Bőrápolás. A bőrön megtapadó szennyeződés, izzadság- és faggyúmirigyek beszáradt váladékának eltávolítása végett van rá szükség. Kötötten tartott állatokon végezzük (elsősorban lovon és szarvasmarhán), a kötetlenül tartott állatok esetén ilyen munkálatokra csak ritkán kerül sor. Ilyenkor az állatok egymást ápolják, és az eső, valamint a sárban, porban hempergés (sertés, baromfi) jelenti a bőrápolást.

Eszközei: A „klasszikus” bőr- és szőrápolás szerszámai a szalmacsutak (puha és kemény), a kefe, a vakaró és a gyökérkefe, valamint egy-egy rongy vagy pokróc darab. A vakaró – elvben – csak a kefe tisztítására és nem a bőrfelület vakarására való. Újabban ezt a célt elektromos kefék és porszívók szolgálják. Ezeket elsősorban lovak ápolására használják.

Szőrápolás. A szőrzet külön ápolására akkor kerül sor, ha az nagy jelentőségű vagy különleges értéket képez (pl. kutyák, angóra). Idetartozik a szarvasmarhák és lovak kiállításra történő előkészítése is, amely megfelelő gyakorlatot és szaktudást igényel.

A szőrt fésülni, illetve mosni szokták. A juhok bundáját nem fésülik és a háton mosás is kiment már a divatból. (A nyírásukról majd részletesen lesz szó a juhtenyésztés kapcsán.)

Előfordul, hogy meleg istállóban vagy más okból a szőrzetet le kell nyírni. Erre a célra elektromos (esetleg kézi hajtású) nyírógépek szolgálnak.

A bőr és szőrápolás műveletei közé sorolható a fürdetés is. Elvégezhető „zuhanyozó” berendezés segítségével külön erre a célra készült eszközzel, egyszerű tömlővel történő lemosással vagy megfelelőkádban, medencében vagy természetes vízben való fürösztéssel is. A 18–20 ˚C-os víz használata a legkedvezőbb, annál hidegebb vagy melegebb víz megfázást okozhat.

A fürösztést elsősorban lovak, szarvasmarhák esetében alkalmazzuk a bőr tisztítása céljából. Az élősködők elleni vegyszeres fürösztés alkalmazása a juhokra vonatkozóan kötelező. A sertések sárban történő fürdése is a tisztálkodás célját szolgálja, a természet adta lehetőség kihasználásával. Modern technológiai megoldás az állatoknak vízzel való alapos lepermetezése, fürösztésük helyett.

A lovak úsztatása – lábaik kímélésével – tisztálkodásuk mellett még trenírozásukat is lehetővé teszi.

Pata- és körömápolás. A legfontosabb ápolási műveletek egyike. A túlnőtt és deformálódott körmű állatok lesántulnak és termelésük ennek kárát látja.

A lovak patájának ápolását rendszeresen kell végezni, a patkolással egybekötve. A csikók körmözése egyúttal a lábállásuk megigazításának célját is szolgálja. A szarvasmarhák körmének ápolását folyamatosan végezhetjük. Lekötött tehenészetekben a körmök átnézése és megigazítása évente legalább egyszer kötelező. A juhok körömápolását a juhászok folyamatosan végzik.

A szarvak kezelése. A meglehetősen zsúfolt kötetlen tartás indokolja a szarvasmarhák szarvtalanítását.

Ez megoldható genetikai úton vagy fűrésszel, illetve elektromos termokauter segítségével, savas vagy lúgos kezeléssel, esetleg mechanikai megoldással.

A rendszeres szarvtalanítást egészen fiatal borjúkorban kell végezni, felnőtt állomány szarvának lefűrészelése bár indokolt lehet, durva beavatkozás. Szakképzett brigáddal vagy házilag is elvégezhetjük.

Az állatvédők ezt a beavatkozást nem tartják megengedhetőnek.

A szarvalt szarvasmarha-állományban és kosok esetében ügyelni kell az állkapocsba belenövő szarvakra. Sor kerülhet támadó kedvű és veszélyes alakú szarvval rendelkező állat szarvhegyének levágására és lereszelésére is.

A szarvidomítás, az eladó növendék bikák szarvának tetszetős kialakítása, egyre inkább a múlté.

A magyar szürke bikák szarvának végét szarvgombbal szokták ellátni, a szarvhegy épségének megőrzése és baleset-megelőzés végett.