Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Állategészségügy és szaporodásbiológia

Állategészségügy és szaporodásbiológia

Nagyon fontos eleme a technológiának. Magában foglalja az előírt állat-egészségügyi prevenciót, a rendszeres kezeléseket, azokat az állategészségügyi teendőket, amelyeket a tulajdonos vagy a gondozók napi rendes munkájuk közben az állatorvos előírása szerint végeznek, a rendszeres állat-egészségügyi teendőket, adott esetre nézve az állatorvos értesítésének módját. Bizonyos beavatkozásokat csak az állatorvos végezhet, noha az ügyes tenyésztő rutint szerezhet nehezebb műtétekben is (császármetszés a fehér-kék belga fajtában).

A magántenyésztő esetenként maga dönt, hogy mit tud elvégezni és mikor hívja állatorvosát. Az állatok egészségének rendszeres ellenőrzése a tenyésztő elemi érdeke. Nagyobb tenyészetekben állatorvos alkalmazása lehet indokolt a költségek figyelembevételével.

A szaporítás alapvetően nem állatorvosi feladat. A technológia elemei között mégis együtt szerepelnek, mivel a mindennapi gyakorlatban, a mesterséges termékenyítés korában sok vonatkozásban állatorvosok végzik a termékenyítés feladatát. Egyre gyakoribb az a megoldás például, hogy egy állatorvos ló-termékenyítő állomást üzemeltet, ahol mesterséges termékenyítést és természetes fedeztetést egyaránt végez.

Emellett a szaporításnak a kérdései, mint például a pároztatási módszer, az adott nőivarú állományhoz hány apaállatot kell tartani, meddig tartson, és mikor kezdődjék a fedeztetési időszak, milyen váltásban kerüljenek a hímek a nőivarú állomány közé és az apaság milyen módon kerüljön megállapításra stb., ezek a tenyésztő hatáskörében megoldandó feladatok.

A pároztatási módszerek: vadpároztatás, csoportos pároztatás, hárem, kézből fedeztetés és mesterséges termékenyítés.