Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Értékesítés

Értékesítés

Az értékesítést nem helyes az állattenyésztő munkájától független kereskedelmi tevékenységként kezelni. A termelt áru minősége és értéke ugyanis a termelés folyamán alakul ki, azonban az átadás, eladás alkalmával válik nyilvánvalóvá. Esetenként mindennapi részét képezi a napi munkának a termék értékesítése (pl. a tejtermelésben).

Itt hadd álljon csupán néhány példa: a tej árát ma már a fehérje- és zsírszázalékon kívül annak átadási hőfoka és tisztasága is befolyásolja, amelyet a fizikai tisztaságon kívül az összcsíraszámmal határoznak meg. Az átadott sertések minőségét vágás után állapítják meg, ezért nem közömbös, hogy a rakodás hogyan történt vagy esetleg a korábbi kezelések, injekciók nem okoztak-e kárt a legértékesebb húsrészekben. Tenyészállat-eladáskor az eladandó állatok pénzértékét is befolyásolják, illetve az egész értékesítést meghiúsíthatják a nem megfelelően előkészített és elővezetett eladandó tenyészállat-jelöltek.

Export-eladás esetén ezek jelentősége még fokozódik.

Az értékesítéshez tartozik a szállítás. Néhány fontos szabály:

A szállítás történhet lábon, gépkocsin, vasúton, hajón, repülőn. Lábon hajtás alkalmával vigyázni kell arra, hogy az állatok tréning nélkül ne induljanak el hosszabb útra, továbbá a közlekedési szabályok betartására ki kell oktatni a hajtókat. Az útvonalat pontosan meg kell tervezni. Legalább két embert küldjünk minden állatcsoporttal.

A szállítás alatt az állatok súlyos stresszhatásnak vannak kitéve: ez a rendes úti-apadón, a szállítás súlyveszteségén túli súlycsökkenést, sőt még elhullást is okozhat.

Nagyobb távolságra szállítás esetén kísérővel kell az állatokat ellátni és itatásukat, etetésüket meg kell szervezni. A stresszhatás következményeképpen a hús minősége is romolhat, színe változik, a PSE (pale, soft, exudative = világos, lágy és vizenyős) húshiba alakulhat ki. A szállítási veszteség az időjárástól, a távolságtól, az időtartamtól és a szállítás körülményeitől függ.

A rakodás szervezése és állatot kímélő végrehajtása nem könnyű feladat, ha a rakodó legénység nem jámbor állatbarátokból áll.

Ezek miatt a világon sok helyütt a vágóhidat a nagy, több tízezres hizlalótelepek mellé telepítik, és inkább a fiatal hízóba állítandó állatokat és a húst szállítják és nem a kész, hízott állatokat.

A baromfiak és kisállatok szállítása ketrecben történik.

Értékes tenyészállatok szállításakor nyugtatószer, (tranquillans) adagolása is indokolt lehet. Ezt a vágóra szánt állatok esetében humán egészségügyi megfontolásból többnyire nem adják. Az élőállat-szállítás szabályait országos szabvány tartalmazza és az állatvédelmi törvény tárgyát is képezi. Meghatározott távolság megtételével és időelteltével pihentetést, etetést-itatást írnak elő, még vágóállatok szállításakor is.