Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Néhány összefüggés a technológia elemei között

Néhány összefüggés a technológia elemei között

Az állattenyésztési technológia elemei összefüggnek egymással. Ezt a továbbiakban – elméleti magyarázatok helyett – világítsa meg néhány példa. Előfordulhat pl. az, hogy a gyenge borjú- (vagy malac-)szaporulat oka a takarmányozás hibáiban rejlik.

Lehet, hogy a takarmányadag összeállításában van a hiba, de az is lehet, hogy a takarmány gyenge minősége vagy szélsőséges esetben a kevés takarmány a fő ok. Sőt arra is volt már példa, hogy az elégtelen jászolhossz miatt a rangsorban hátrább álló tehenek nem jutottak elegendőtakarmányhoz és ezért nem vemhesültek.

Az állategészségügy és a tenyésztés összefüggése nyilvánvaló. Keresztezési program esetén pl. a heterózishatás azt is eredményezheti, hogy a jobb vitalitás révén sokkal kevesebb az állatorvos és az állategészségügyi szolgálat gondja.

Gyakran történik az is, hogy az állatok rossz vemhesülésén semmilyen szaporodásbiológiai beavatkozással sem lehet javítani, mert ezt „bagatell” hiba okozza: egyszerűen, nem fogják meg (mesterséges termékenyítés esetén) az ivarzó állatokat. Nincs kizárva, hogy modern drága biotechnikai beavatkozás helyett a bérezés ösztönző irányú megváltoztatása oldja meg a kérdést.

Mindez azt bizonyítja, hogy a technológia elemeinek javítását, fejlesztését csak összefüggéseiket szem előtt tartva lehet megoldani.