Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Biotermékek termelése (ökogazdálkodás)

Biotermékek termelése (ökogazdálkodás)

„Bioterméknek”, „natur” vagy „organikus” terméknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket vegyszer, műtrágya és növényvédő szer, valamint meghatározott gyógyszerek és más mesterséges technológiai elemek felhasználása nélkül termelnek a termelés teljes vertikumában. A piacon jelentkezik az a kereslet, amely hajlandó ezért többet fizetni.

Különböző, üzlettől független szervezetek és intézmények vállalják magukra, hogy ellenőrizzék és védjeggyel lássák el az elmondott szempontoknak különböző fokban megfelelő élelmiszereket. Ilyen Magyarországon a Biokultúra, illetve Biokontrol Egyesület. Külföldön, országonként néha több szervezet is vállalja ezt a feladatot. Ezek közül a legerősebb az IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements).

Általában laboratóriumi módszerekkel nem lehet minden tiltott technológiai műveletet felderíteni (pl. 2 éve műtrágyázott területen termelt takarmányon tartott tehenek tejéből nem lehet semmi károsat sem kimutatni), ezért ezeknek a termékeknek piaci elismerésében nagy szerepet kap a bizalom. Többnyire egyéb követelményekhez is kötik az igazolás kiadását (állatvédelem).