Ugrás a tartalomhoz

Általános állattenyésztés

Bodó Imre, Dinnyés András , Farkasné Bali Papp Ágnes, Fésüs László, Hidas András, Holló István, Horvainé Szabó Mária, Komlósi István, Kovács András, Lengyel Attila, Mihók Sándor , Nagy Nándor, Polgár J. Péter, Szabó Ferenc , Szabóné Willin Erzsébet, Tőzsér János

Mezőgazda Kiadó

Védett állományok hazánkban

Védett állományok hazánkban

Szarvasmarha magyar szürke

Ló shagya (ságia) arab

lipicai

gidrán

nóniusz

mezőhegyesi félvér (furioso-north star)

kisbéri félvér

muraközi

Sertés mangalica

Juh racka

cigája

cikta

Baromfi sárga magyar tyúk

fehér magyar tyúk

kendermagos magyar tyúk

fodros tollú magyar lúd, színváltozatai

bronzpulyka és a pulyka színváltozatok

Kutyák puli

pumi

mudi

komondor

kuvasz

sima szőrű vizsla

szálkás szőrű vizsla

erdélyi kopó

magyar agár

Ezenkívül nincs kellően feltárva, illetve hivatalosan védve néhány fajban az eredeti hazai állomány (pl. szamár, bivaly, kecske, galamb).

A tudományos kutatás a fajták tulajdonságainak és ezek öröklődésének feltárására, a megfelelő tartási módok kiválasztására, a kis létszámú populációkban fellépő rokontenyésztés hatásainak vizsgálatára és adott esetben ezeknek a fajtáknak a modern tenyésztési rendszerekben való felhasználására irányul. A fenntartási költségeket csökkenteni lehet speciális termékek előállításával és hasznosításával.

A fenntartás hazánkban állami támogatással folyik már az 1960-as évek közepe óta. Ebben a tekintetben a világon az elsők között vagyunk, hiszen az angol Rare Breeds Survival Trust csak 1973-ban alakult meg és a FAO világra kiterjedő programja 1980-ban kezdődött.