Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata L.)

Gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata L.)

Gombás betegség

A gyapjas gyűszűvirág szeptóriás betegsége

Jelentőség. A betegséget először 1951-ben Romániából közölték. Magyarországon a betegség 1964-ben vált ismertté, amely jelentős levélveszteséget okoz.

Gazdanövény. A betegség főleg a Digitalis lanata fajt károsítja.

Tünet. A levélen 2–6 mm átmérőjű, kerek, lilásbarna szegélyű, világosszürke közepű foltok láthatók. A foltokban a levél színén apró, fekete piknídiumok helyezkednek el. A levelek végül elszáradnak. A száron és a virágon is megjelenhetnek a tünetek (239. ábra).

239. ábra - A gyapjas gyűszűvirág szeptóriás betegsége

kepek/239abra.png


Kórokozó. Septoria digitalis Pass.

Piknídiumos gomba.

A betegség lefolyása. A legfontosabb fertőzési forrás a vetőmag, amelynek felületén piknídiumok találhatók. Tavasszal már a szikleveles korban megjelenhetnek a tünetek, a lomblevelek közül pedig az idősebbek károsodnak. A piknokonídiumok vízcseppekkel (eső, öntözővíz) terjednek. A kórokozó számára a csapadékos időjárás kedvező.

Védekezés. A vetőmag egészségi állapotát, vagyis a piknídiumok jelenlétét a magon, szűrőpapír módszerrel ellenőrizni kell. Ha indokolt, akkor a magvakat benomil, kaptán vagy tirám hatóanyagú porcsávázó szerrel csávázni kell. Ezzel a betegség mértéke jelentősen csökkenthető. Állománypermetezésre cineb, mankoceb, propineb, metirám, kaptán, rézoxiklorid + cineb vagy benomil hatóanyagú szerek jöhetnek számításba.