Ugrás a tartalomhoz

Növények a kertépítészetben

Fekete Szabolcs, Gellér Zita, Gerzanics Annamária, Gerzson László, Jámborné Benczúr Erzsébet, Lászay György, Schmidt Gábor, Szántó Matild, Szendrői József, Tillyné Mándy Andrea

Mezőgazda Kiadó

A szállodák kertjei

A szállodák kertjei

Szálloda, étterem. 1. Az étterem kerthelyiségét már egy árnyat adó fa is hangulatossá teszi (fotó: Schmidt G.) 2. Kisvárosi kerti étterem. Az asztalokat-padokat mozgatható (vályúba ültetett) keskeny sövényfalak választják meghitt bokszokká (fotó: Schmidt G.)

A szállodakertek mérete helytől és használattól függően a legkülönbözőbb. A nagyvárosokban többnyire csak egy keskeny előkertre korlátozódik (vagy hiányzik), egy üdülőhelyen viszont nagy kiterjedésű lehet, benne pihenő- és sportterekkel (minigolf, teniszpálya, úszómedence stb.). Mindenképpen érvényesek azonban a következő fő szempontok.

1. A szállodakert legyen igen reprezentatív. Igényes, nagy díszértékű anyaggal dolgozzunk, a szerény díszűeket mellőzzük. Erre az is módot ad, hogy a fenntartás az átlagosnál jóval intenzívebb. A díszfákon, díszcserjéken kívül feltétlen szükség van egy- és kétnyári vagy még évelő virágokra is. (Az egynyáriak ünnepélyesebb, míg az évelők családiasabb hatást keltenek.)

2. A helyszűke miatt gyakran létesítenek nyírott sövényt. Ez elsősorban örökzöld taxonokból vagy dúsan virágzó, lombhullató díszcserjékből álljon. Helytakarékos, ugyanakkor hangulatos megoldás a pergolák, lugasok alkalmazása.

3. A szálloda az év minden szakában várja a vendéget. (Kivételt képeznek a vízparti üdülőhelyek szállodái, amelyek egy része csak nyáron üzemel.) Kertjében ezért állandóan legyen növényi „attrakció”: téli termés és lombdísz, tavaszi, nyári, őszi virágzás, őszi lombszíneződés stb. Tudatosan használjuk fel ezeket a növényeket az évszakok múlásának jelzésére a kert gyakran látogatott pontjain.

4. A szálloda vendégei általában messziről jött emberek, akik egy új vidéket kívánnak megismerni. Fontos ezért a tájjelleg kidomborítása, esetleg óvatos túlzással is.

5. A szálloda attraktivitását nagyban fokozzák az ablakokat, erkélyeket díszítő balkonládák és a bejáratnál elhelyezett, ízlésesen beültetett kőedények.

6. Nagyobb szállodák esetében a belső terek növényi díszítésére, a külső és belső tér növényi kapcsolatára is gondolni kell.