Ugrás a tartalomhoz

Növények a kertépítészetben

Fekete Szabolcs, Gellér Zita, Gerzanics Annamária, Gerzson László, Jámborné Benczúr Erzsébet, Lászay György, Schmidt Gábor, Szántó Matild, Szendrői József, Tillyné Mándy Andrea

Mezőgazda Kiadó

A strandfürdők területe

A strandfürdők területe

A növényalkalmazás fő szempontjai a következők.

1. A forgalom nagy, a használat igen intenzív és térigényes: napozás, futkosás, labdázás stb. Elsősorban tágas gyepfelületre van ezért szükség, amit helyenként fák csoportjai árnyékolnak. Ez utóbbiak közül a kempingeknél felsorolt laza, szórt árnyékot adó fajok a legelőnyösebbek. Kerüljük a kimondottan mély árnyékot adó fákat (Aesculus, Juglans stb.).

A cserjéket a terület belső részein elsősorban szoliterként vagy laza csoportokba telepítsük. Így több hely marad a gyepnek, és könnyebb lesz a tájékozódás (jó átlátások). Az ide felhasznált fajok legalább 1 m magasak legyenek az eltaposás kivédésére. Tömör cserjefoltokat, térhatároló cserjecsíkokat inkább csak a kerítés mentén vagy egyes épületek eltakarására alkalmazzunk.

A talajtakarók és főleg a gyeppótlók használatát mellőzzük (helyette gyepet tervezzünk, amire le lehet feküdni). Ha ezekre a növényekre mégis szükség lenne, kiemelt szegéllyel védjük meg az áttaposástól.

2. A használat a nyári hónapokra korlátozódik (májustól szeptemberig). Szerepeljen ezért minél több nyáron, nyár végén virágzó díszcserje és díszfa (a cserjék közül Weigela, Philadelphus, Deutzia, Hibiscus, Buddleia, a fák között pedig Albizia, Catalpa, Koeltreuteria, Sophora stb.). A kora tavasszal nyíló virágos cserjék alkalmazása viszont felesleges.

Az örökzöldek az épületek közelében, a kiemelt pontokon kapjanak helyet. Délies hatásuk miatt igen értékesek a lomblevelű örökzöldek. Az északias hatású fenyőket viszont csak mértékkel alkalmazzuk.

Igen jól használhatók a rózsaágyak, és ennek nemcsak a nyári virágdísz az oka. Semmi sem tudja olyan „meggyőzően” megvédeni önmagát a mezítlábas, papucsos fürdőzővel szemben, mint a rózsa.

3. A díszfák és a díszcserjék mellett feltétlenül szükség van virágágyakra is, legalább a bejárat, valamint a burkolt pihenőterek környékén. A nagy forgalom miatt védelmükről (szegélykiemeléssel) minden esetben gondoskodni kell.

4. Az egy-, illetve kétnyári virágágyak csak a bejárat utca felőli oldalán adjanak teljes évi díszt (nyáron egynyáriak, téltől tavaszig kétnyáriak). A strandfürdő belső területét elég, ha csak nyárra ültetjük ki egynyári virágokkal.

Az évelők közül elsősorban a nyári, kora őszi virágzásúak szerepeljenek.

5. A növényzettel a víz közelségére is utaljunk, különösen a medencék környékén. Ilyen vízjelző növények:

Fás szárúak. Füzek: különösen a szomorúfűz és a keskenylevelű parti fűz (Salix elaeagnos ’Angustifolia’),platán (Platanus × acerifolia), császárfa (Paulownia tomentosa), nyárak oszlopos változatai. Az alapfajok közül elsősorban a festői ágrendszerű fehér- és szürkenyár ajánlható. (A törékeny ágrendszerre vigyázni kell!) Jól használhatók még a kocsányos tölgy (Quercus robur), magyar kőris (Fraxinus angustifolia), zelnicemeggy (Prunus padus), tulipánfa (Liriodendron tulipifera).

Az évelő dísznövények közül vízjelzők a nagy levelű fajok (teleki-virág), főképp pedig a díszfüvek, dísznádak (Miscanthus, Cortaderia, Erianthus, Phalaris, Arundo). Jól használhatók a cserjepótló évelők (Rudbeckia laciniata, Helianthus fajok stb.), mert nem gyomosodnak és virágzásuk a nyárvégi időszakra esik.

6. Ne ültessünk tüskés, tövises növényeket, valamint a gyerekmedence környékén mérgező növényeket!

7. Külön alkalmazási területet jelentenek a melegvizű fürdők. Itt a folyamatos használat miatt állandó növényi díszre van szükség. Törekedjünk ezért a vegetációs időszak látszólagos meghosszabbítására és délies hatások elérésére. A nyáron használatos strandfürdőkkel ellentétben itt alapkövetelmény a kora tavaszi (sőt, tél végi) virág (aranyfa, japánbirsek, japáncseresznyék, díszalmák stb.), ősszel pedig a lomblevelű örökzöldek, késői lombszínt vagy termésdíszt adó fajok alkalmazása.