Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

Az árpa gyomnövényei

Az árpa gyomnövényei

Mindkét vetésidejű árpa gyomviszonyai nagymértékben hasonlítanak az őszi búza gyomviszonyaihoz. Egyaránt megtaláljuk a kultúrákban az egyéves és évelő egy- és kétszikű fajokat. Az őszi árpa intenzív fejlődésű, korábban bokrosodik, és ezáltal jó a gyomelnyomó képessége. Ezzel szemben a tavaszi árpa alacsonyabb szintű kompetíciós képességgel rendelkezik, és így érzékenyebb a gyomosodásra. Ezért a tavaszi árpa esetén nagyon fontos a védekezés helyes időpontjának a megválasztása. A védekezést megelőző teendők (gyomfelvételezések) hasonló jelentőségűek, mint az őszi búzánál.

Az árpa gyomirtása

Az alkalmazható herbicidek köre teljesen megegyezik az őszi búzában alkalmazható herbicidekkel, kivéve, ha a termelés célja sörárpaként való felhasználás. Ilyen területeken a hormonhatású herbicidek közül a 2,4–D-tartalmú készítmények nem javasoltak, mert növelik a növény fehérjeszintjét, aminek következtében a sörgyártásra nem megfelelőek. Külön gondot jelenthet a lucernával felülvetett területek gyomirtása olyan táblákon, ahol MCPB, valamint a bentazon hatóanyagú készítmények használhatók.

Az árpa gyomirtó szereit – a fentiek figyelembevételével – lásd a búzánál.