Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

Az árpa védelme

Az árpa védelme

A búzához hasonlóan az őszi árpánál is van növényvédelmi jelentősége a vetés előtti helyes agrotechnikának, amivel a fuzáriumos és helmintospóriumos betegségek előfordulása csökkenthető. A rozsda elleni rezisztencianemesítés az árpánál is hatásos. A kalászos tarló vetésig való „feketén tartása” megakadályozza a gabonafutrinka és a vetési bagolypille szaporodását.

Az üszögfélék, a fuzáriumok, a helmintospóriumok, valamint a lisztharmat elleni vetőmagcsávázás készítményei megegyeznek a búzánál tárgyaltakkal. Az árpa csíkos mozaik vírus maggal is terjed, de sajnos a csávázás hatástalan, ezért jelent megoldást a toleráns vagy rezisztens fajták használata. A vetéssel egy menetben sorba adagolt talajfertőtlenítő inszekticidek ősszel a gabonafutrinkán kívül védelmet nyújtanak az árpa fritlégy és a vetési bagolypille lárvái, a kabócák és a levéltetvek imágói ellen is.

A preemergens (szeptemberi) gyomirtásra használható gyökérherbicidek egyaránt irtják a magról kelő egy- és kétszikűeket. Az őszi (novemberi) posztemergens kezelés hatása megegyezik a preemergens kezeléssel.

A mezei pocok tél eleji irtását a búzánál tárgyalt klórfacinot hatóanyagú csalétekkel lehet elvégezni.

A tavaszi (áprilisi) posztemergens kezelés előírásai megegyeznek a búzánál tárgyaltakkal. Fokozottan figyelni kell a gyommentesség betartására, mert azok pollenjei a vírusokat terjeszthetik.

Amennyiben a betelepedő vetésfehérítő-bogarak imágóinak létszáma indokolja, úgy kell a készítményt megválasztani, hogy az a gabonapoloskákat, levéltetveket és kabócákat is irtsa, mivel így az árpa sárga törpülés vírus és az árpa vírusos levélfoltosság terjedését is meg tudjuk akadályozni. Ebben az időben a lisztharmat ellen is esedékes védekezni.

Május második felében a vetésfehérítő-lárvák egyedsűrűsége dönti el a védekezés szükségességét, de a készítmény megválasztásánál figyelemmel kell lenni az árpán még ott lévő kártevőegyüttesre. A kezelés összeköthető a lisztharmat elleni védekezéssel.

Az árpa védelme