Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A takarmányfüvek védelme

A takarmányfüvek védelme

A takarmányfüvek növényvédelmét telepített és ősgyepállományokra állítottuk össze a technológiai táblázatban. Ennek ellenére megjegyezzük, hogy a telepítés esetén célravezető a vetőmagcsávázás rézoxikinolát hatóanyag-tartalmú készítménnyel, és szükség esetén a talajfertőtlenítést is el kell végezni karbofurán, terbufosz, diazinon, forát, klórpirifosz, teflutrin, bendiokarb és karboszulfán hatóanyag-tartalmú készítmények valamelyikével.

A rendszeres tápanyag-utánpótlás segíti a hasznos füvek intenzív fejlődését. Ennek következtében a kaszálások időpontja a szokásoshoz viszonyítva előbbre hozható, ami egyes fajok (kabócák, levéltetvek) életkörülményeit rontja. Különösen fontos a rézhiány pótlása (réz-szulfát levéltrágyák).

A rét-legelő a mezei pocok, az ürge és a hörcsög esetében rezervoár területnek számít, ezért fontos a felvételezések rendszeres elvégzése és az adatok figyelembevételével a védekezések elvégzése. A védekezésben segítőtársaink a baglyok és az ölyvek, amelyek pocokirtó tevékenysége elősegíthető a T alakú ülőfák kihelyezésével. Hatásos a pocok járatába helyezett alumínium- és cink-foszfid. Teljes felületkezelésre jól beváltak az endoszulfán hatóanyag-tartalmú készítmények, amelyek alkalmazása egyedi engedélyhez kötött, a vadveszélyesség miatt. A klórfacinon hatóanyag-tartalmú készítmény akkor eredményes, ha a területen már megindult a füvek fejlődése. A brodifakum hatóanyag-tartalmú készítmény 8–10 cm-es növényállományban alkalmazható, az előírások betartása mellett. A növényvédő szerek alkalmazásakor kötelező a legeltetésre és a kaszálásra vonatkozó várakozási idő betartása. A hörcsög és az ürge elszaporodása esetén alkalmazhatók a hagyományos megoldási módok, a kiöntés és a csapdázás, továbbá eredményes lehet a vackok egyedi kezelése szénkéneggel vagy alumíniumfoszfid, valamint foszfor-hidrogén hatóanyag-tartalmú készítményekkel. A járatokat a mérgező anyagok kihelyezését követően azonnal be kell taposni!

A füvekre és a gabonafélékre egyaránt veszélyes törpe gabonakabóca felszaporodása esetén a kártételek és a vírus-, valamint mikoplazma-terjesztés megakadályozása érdekében célszerű metidation vagy foszfamidon hatóanyag-tartalmú készítmények alkalmazása április vagy október hónapokban.

Egyes években előfordul a réti gyapjas pille egyedszám-növekedése. A lárvák okozta levélkártétel mérsékelhető tövisboronával és az L1 és L2 stádiumban alkalmazott alfametrin és karbaril hatóanyag-tartalmú készítményekkel.

A különböző sáskafajok egyedszám-növekedése az egymást követő száraz, meleg években várható. Ezért a károk megakadályozása érdekében május első felében a lárvák ellen, majd pedig július végén a peterakás céljából visszarepült imágók ellen, a peterakást megelőzően kell védekezni alfametrin, karbaril vagy metilparation hatóanyag-tartalmú készítményekkel. Fűmagtermő területeken a diklórfosz hatóanyag-tartalmú készítmény alkalmazása célszerű.

Enyhe tél után meleg tavaszokon különösen a sűrű növényállományban jelentkezhet a gabonalisztharmat. A várható kártételek megakadályozhatók kén, pirazofosz, benomil, triadimefon, karbendazim, metiram és tiofonát-metil hatóanyag-tartalmú készítményekkel. Párás, meleg tavaszokon a gabonafélék peronoszpórája, hűvös, csapadékos időben a levélfoltosságot előidéző gombák károsíthatnak. Szükség esetén alkalmazhatók a réz és a mankoceb hatóanyag-tartalmú készítmények. Mély fekvésű, nedves területeken, csapadékos tavasz után, számolni kell a fojtópenész fellépésével. Károsítása megakadályozható a korai kaszálással.

A rét-legelő területek rendszeres kaszálásával és legeltetésével mérsékelhetjük a kétszikű gyomnövények elszaporodását. A cserjéket és fás szárú gyomokat mechanikai úton lehet eltávolítani. A kémiai gyomirtás elsősorban a kétszikű gyomnövények ellen lehet eredményes május első felében vagy augusztus végén.

A takarmányfüvek védelme