Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A burgonya védelme

A burgonya védelme

A burgonya összes kórokozója a tárolóból vetőgumóval kivihető a szántóföldre, ennek ellenére a vetőgumó csávázásával (benomil, tiofanát-metil stb.) eredményesen csak a fuzáriumos gumórothadás, a burgonyahimlő és a burgonyavész ellen lehet védekezni.

A vetés előtt vagy azzal egy menetben elvégzett talajfertőtlenítés (diazinon, terbufosz, farát stb.) nem csupán a talajlakók ellen hatásos, hanem bizonyos fokig gyéríti a fonálféreg-populációt is, kezdetben elpusztítja a betelepedő burgonyabogár-imágókat és a szárnyas levéltetveket, kabócákat, amivel megakadályozza a boszorkányseprűsödést, a levélsodródást és az Y-mozaikosodást okozó vírusok májusi terjedését.

A szekunder bakhát felhúzása után április végén a preemergens gyomirtás hatásos a magról kelő egy- és kétszikűek irtására. Május közepén a kikelt gyomok fajösszetételétől függően kell a posztemergens herbicidet megválasztani.

A burgonyavész primer fertőzése május végére általában bekövetkezik, ezért a védekezések időpontját a gomba inkubációs ideje határozza meg, amiben nagy szerepet játszanak az abiotikus tényezők (pl. a Medárd-időszakban lehullott csapadék). Kezdetben a kontaktkészítmények (réz, mankoceb, cineb stb.) használata indokolt, majd az intenzív vegetatív növekedés lelassulásával előtérbe kerülnek a szisztémikus hatóanyagok (metalaxil, oxadixil, efozit stb.), amelyek hosszú hatástartama miatt csökkenthető a védekezések száma. A védekezések előtt szignalizálni kell a burgonyabogár-lárvák vagy -imágók egyedsűrűségét, illetve a vírusvektor levéltetvek és kabócák jelenlétét. Szükség esetén fungicid és inszekticid kombinációját kell alkalmazni. Amennyiben a burgonyabogár második nemzedékű lárvapopulációja indokolja, július végén, augusztus elején védekezni kell ellenük.

Vetőburgonya-előállító táblákon engedélyezettek a dimetipin és a diquát-dibromid hatóanyagok a burgonya lombtalanítására, de a vírusfertőzések gumóbehúzódását csak azok a készítmények képesek megakadályozni, amelyek gyorsan leállítják a növény életfunkcióit.

A tárolóba bekerülő gumók válogatása feltétlenül szükséges, mert a tél folyamán fellépő betegségek a szántóföldről származnak.

A burgonya védelme