Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A repce védelme

A repce védelme

A repcevetőmag inszekticides csávázása (triazofosz) elterjedt eljárás és védelmet nyújt a repcedarázs, a repcebolha, a keresztesvirágúak földibolhái, a repcegyökér-gubacsormányos és a káposzta-levéltetű őszi kártétele ellen. Nem elterjedt, de tanácsos lenne a kombinált fungicides csávázás (benomil, karboxin, karbendazin stb.), ami megakadályozná a csírapusztulást, a repceperonoszpórát, valamint a gyökérgolyva és a repcebecőrontó betegségek őszi fellépését.

A hagyományos mennyiségű (20–30 kg/ha) vetőmag ötödére csökkentése miatt az őszi időszakban nem érvényesül a repce erős gyomelnyomó képessége, így szükséges a gyomirtás.

Az inszekticides vetőmagcsávázás esetleges elmaradása esetén figyelni kell a kezdetben fénykerülő repcedarázs-álhernyók létszámát, és szükség esetén védekezni kell benszultap, metilparation, diklórfosz hatóanyagú készítményekkel, amelyek egyúttal védelmet nyújtanak a többi őszi kártevő ellen is.

Az ősszel betelepedett mezei pocok ellen a búzánál leírtak alapján kell védekezni.

Mivel a repcét kis magmennyiséggel vetjük, ezért a kezdeti gyenge gyomelnyomó képessége indokolja a presowing, valamint a pre- és posztemergens kezeléseket. A posztemergens kezelések időpontját elsősorban a gyomnövények fejlettsége határozza meg. Ha az őszi gyomirtás elmarad és március közepén a tábla gyomossága indokolja, elvégezhető egy tavaszi posztemergens kezelés. Az április elején virágzó gyomok az inszekticides védekezést akadályozzák.

Gyakori, hogy a nappali léghőmérséklet már február végén, de március folyamán többször is 12 °C fölé emelkedik pár órára, ami a repceszárormányos és a repcefénybogár imágóinak folyamatos betelepedését biztosítja, melyet a kihelyezett színcsapda (sárgatál) jelez. Amennyiben a hálózás igazolta az imágók veszélyes egyedsűrűségét, március végétől virágzásig lehet védekezni benszultap, deltametrin, foszmetilan hatóanyagú készítményekkel. Előfordul, hogy az április eleji lehűlés miatt kétcsúcsú lesz a repcefénybogár, a repceszárormányos és a becőormányos rajzásgörbéje, de ilyenkor is elvégezhető a védekezés vagy megismételt védekezés a repce virágzása előtt.

A repcefénybogár imágóinak tömeges jelenléte miatt többször szükséges a méhkímélő technológia alkalmazása, de mindig olyan területen, ahol az előrejelzés és a körültekintő, szakszerű munka hiányzott.

Defóliálásra a gyorsan szárító hatású hatóanyagok (diquat stb.) alkalmasak, amelyek hatására egyszerre érnek be a becők és elmarad a szemveszteség.

A repce védelme