Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A len gyomnövényei

A len gyomnövényei

Az olaj- és rostlent kora tavasszal vetjük, és ez meghatározza a gyomnövényzet összetételét.

A T1 fajok a vetés-előkészítési talajmunkával rendszerint elpusztulnak.

A lenvetésekben legnagyobb problémát a T2 és T3 gyomfajok okozzák.

A T2-ek sorából kiemelésre kívánkoznak a szikfűfélék (Matricaria spp.), a pipitérfajok (Anthemis spp.), a pipacs (Papaver rhoeas), a galaj (Galium aparine), a szarkaláb (Consolida regalis) stb.

A T3 csoportot a vadrepce és a repcsényetek képviseli elsősorban.

Ritka, vetéshibás vagy foltokban kipusztult lenvetésekben a T4 fajok is elhatalmasodhatnak, mint pl. a disznóparéjfajok (Amaranthus spp.), a libatopfajok (Chenopodium spp.), a szulák keserűfű (Bilderdikya convolvulus) stb.

Az évelő gyomok közül a területet már korábban fertőző fajok okozhatnak gondot. Ilyenek a leggyakrabban előforduló, korán sarjadzó mezei acat (Cirsium arvense) vagy az apró szulák (Convolvulus arvensis).

A len gyomirtása

Nem vegyszeres eljárások: ide tartozik a megelőző évi talajmunkák (tarlóhántás, a tarló „feketén tartása”) jó minőségben való elvégzése. A jó minőségű kora tavaszi talaj-előkészítés és a megfelelő állománysűrűség biztosítása növelheti a len egyébként gyenge gyomelnyomó képességét.

A len vegyszeres gyomirtása: még a nehezen irtható gyomfajok ellen szükséges herbicid hatóanyagok is rendelkezésre állnak. Különösen jó lehetőségeink vannak a posztemergens kezelésekre a napraforgó-árvakelések és a pipacs ellen.

Mivel a len kétszikű kultúra az egyszikű gyomok posztemergensen jól kipusztíthatók az ismert egyszikűirtó fenoxi-fenoxi propionátok termékcsaláddal.

Vetés előtti (presowing) alkalmazásra nincs engedélyezett készítmény.

A len gyomirtó szerei

A Lontrel 300 hatásmechanizmusa a fészkesvirágú gyomokra terjed ki elsősorban.

A fenti készítményeket a len 8–12 cm-es, a kétszikű gyomok 2–4 leveles állapotában javasolt kijuttatni, + 25 °C alatti hőmérsékleten.

A deszikkálást három héttel a virágzás után és kb. 10 nappal a nyüvés előtt kell elvégezni.

A len egyszikűeket irtó gyomirtó szerei

A rostlen deszikkálása

Az olajlen deszikkálása

A deszikkálás ideje: a magvak 90%-os érésekor.