Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A kender gyomnövényei

A kender gyomnövényei

A kender rendkívül jó gyomelnyomó képességgel rendelkező növény. Kezdeti gyors növekedése és sűrű állománya még a legagresszívebb gyomnövények ellen is hatásos lehet a kompetíciós versenyben.

A kender viszonylag hosszú ideig fedi a talajt, és ezért különösen alkalmas az adott területen az évelő gyomnövények csaknem teljes kipusztítására is. Különösen jól veti vissza a fenyércirkot (Sorghum halepense), amely a kender betakarítása után már nem képes jelentős újrahajtásra.

A kendervetések után általában a táblák a következő évben gyommentesebbek a szokásosnál.

A kender gyomirtása

Az integrált gyomszabályozás elvei szerint a kenderterületet ne kezeljük herbicidekkel, bár engedélyezett a propaklór és a metobromuron hatóanyag a gyomirtásra.

A növény jobb betakaríthatósága érdekében azonban légi úton lombtalanítani szükséges a metoxuron hatóanyagú (PURIVEL 80 WP 5–6 kg/ha) készítménnyel.