Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A kender védelme

A kender védelme

Az agrotechnikai eljárások helyes megválasztásával és végrehajtásával több növényvédelmi probléma megoldható vagy mérsékelhető. A talajból is fertőző gombák ellen fontos védekezési eljárás a vetésváltás, illetve, hogy egyazon területre 3–4 évig ne kerüljön újra kender. Ez az eljárás a térbeni izoláció megtartásával mérsékli a kis kendermoly, a kenderperonoszpóra és a kenderszeptória károsítását is. A kis kendermoly fertőzésének mérséklésére az új kendertábla ne csupán az előző évi területtől, hanem a kenderkazlaktól is legyen távol. A terület megválasztásakor fontos szempont a tábla talaja is. Ez feleljen meg a kender igényének, mert ez is feltétele annak, hogy jó talaj-előkészítéssel, arányos tápanyagellátással, idejében és jó minőségben végzett vetéssel biztosítani tudjuk a növények gyors fejlődését. A gyorsan fejlődő növények kevésbé fogékonyak a betegségekre és jobban tűrik a kenderbolha károsítását.

Rostkendernél korai betakarítással elkerülhetjük, hogy a kis kendermoly hernyói átteleljenek a kóróban. A betakarítás után minél előbb le kell szántani a tarlót. A kenderkazlak anyagát a kis kendermoly lepkéinek kirajzásáig (május közepéig) fel kell dolgozni.

A talajból is fertőző kórokozók és a kenderbolha ellen csávázhatjuk a vetőmagot TMTD + lindán vagy benomil + karboxin + rézoxikinolát + karbofurán kombinációval.

Vetés után, kelés előtt (preemergens), április elején végezhetjük a vegyszeres gyomirtást. Keléskor a kenderbolha léphet fel, amely ellen metilparation hatóanyagú szerekkel porozhatunk.

Ezután a kenderperonoszpóra és kenderszeptória ellen válhat szükségessé a védekezés, amelyek ellen réz vagy ditiokarbamát hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

Kelés után, május elején egyszikű gyomok ellen védekezhetünk.

Ha a kis kendermoly lepkéinek egyedsűrűsége indokolja, ellene május végén vagy az ezt követő időszakban akár ismételten is védekezünk metilparation, fenitrotion vagy diklórfosz hatóanyagú készítményekkel.

A rostkendert az egymenetes gépi betakarítás sikere végett a betakarítás előtt 6–10 nappal lombtalanítani kell. Fontos, hogy a lombtalanítással ne károsodjon a rost minősége. Erre a célra metoxuron hatóanyagot juttatunk ki.

A szer hatását a permetléhez adott permetezőolajokkal, adjuvánsokkal fokozni lehet.

Ha a magtermésben a kis kendermoly hernyóit észleljük, a magot magnézium-foszfidos gázosítással fertőtleníthetjük.

A kender védelme