Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A komló gyomnövényei

A komló gyomnövényei

A komló évelő kultúra, ennek megfelelően gyomnövényei a növény életmódjához alkalmazkodva az évelő fajok sorából tevődnek ki. A komló telepítésének évében a gyomflóra hasonlít a kapás növények gyomnövényzetéhez.

Az újonnan telepített komlóban az első évben végrehajtott gyomirtással megindul a gyomok szelekciójaés ennek hatására az évelő fajok nagymértékben elszaporodnak. Így hatalmasodik el a szulák (Convolvulus arvensis), a mezei acat (Cirsium arvense), a szeder (Rubus caesius), a csillagpázsit (Cynodon dactylon), a tarackbúza (Agropyron repens) és más, korábban is jelen lévő G1 és G3 életformacsoportba tartozó faj.

A telepítés évének első őszén már tömegesen csíráznak a T1 csoport tagjai: a tyúkhúr (Stellaria media), az árvacsalánfajok (Lamium spp.), a veronikafélék (Veronica spp.), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) stb.

Amennyiben a komló sorközét mechanikusan művelik (tárcsával vagy talajmaróval), előfordulhatnak még hosszú ideig a T4, ún. kapás gyomok.

A komló gyomirtása

Mechanikai gyomirtás: a komló soraiban kézi kapálással végzik, ami egyre gyakoribb a részes művelésbe kiadott kertekben.

Célszerű a sorközöket tárcsával vagy talajmaróval mechanikusan gyommentesíteni. Ügyelni kell arra, hogy a gyomokat fiatal korukban pusztítsuk ki, mert ekkor még jó a talajmunka minősége, másrészt a gyomnövény még nem hozott magot.

Nem ajánlható a mechanikai védekezés az évelő gyomok ellen, ugyanis a tarackok feldarabolásával segítjük a gyomok elterjedését.

Vegyszeres védekezés: a telepítés előtti évben már meg kell kezdenünk, amikor a területről kipusztítjuk az évelő gyomfajokat. Erre alkalmasak a glifozát hatóanyagú, különböző márkanevű készítmények. Az első, augusztusi kezelést célszerű 4–6 hét elteltével megismételni, amikor a korábban dormanciában lévő tarackok vagy rizómák is kihajtottak.

A telepítés korától függetlenül, kora tavasszal a komló fakadása előtt használhatjuk a glufozinát-ammónium hatóanyagú (Finale) totális gyomirtó szert önmagában vagy kombinációban.

A komló gyomirtó szerei

* jelölt készítmények csak négy évesnél idősebb komlóban használhatók.