Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A komló védelme

A komló védelme

Általában 5–6 permetezés szükséges. A védekezés alapját a levéltetvek és takácsatkák, illetve a peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezések adják.

Az eredményes növényvédelmet helyes agrotechnikai eljárásokkal kell megalapozni.

A telepítés helyének megválasztásakor fontos szempont, hogy az adott területen ne legyen gyakori a reggeli köd, különben szinte lehetetlen a peronoszpóra elleni védekezés.

Fontos az egészséges szaporítóanyag ültetése. Az anyag ne legyen gyökérgolyvával, fonálféreggel és vírusos betegséggel fertőzött.

A peronoszpórával fertőzött levelek és hajtások folyamatos megsemmisítése nagymértékben növeli a kémiai védekezés eredményességét.

Telepítés előtt a talajlakó kártevők (pajorok, drótférgek) ellen feltétlenül fertőtleníteni kell. Erre a célra a karbofurán hatóanyagú készítmények a legmegfelelőbbek, amelyeket általános felületkezelés formájában alkalmazunk.

Tavasszal az első állománykezelésre rügyfakadáskor kerülhet sor a vincellérbogár, a kendermagbogár és egyéb ormányosok (barkók) ellen (metilparation hatóanyagú szerekkel).

A következő permetezés peronoszpóra, illetve peronoszpóra és levéltetvek ellen válhat szükségessé, már a hajtások néhány centiméteres hosszúságánál.

A peronoszpóra ellen réz, cineb, mankoceb, propineb hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

A levéltetvek ellen mevinfosz, formation, foszmadion hatóanyagú szerrel védekezünk.

A peronoszpóra és levéltetű elleni védekezést még 3–4 alkalommal lehet, hogy meg kell ismételni, közben be kell tartani a szerrotációt.

A vegetációs időszak közepétől a lisztharmat és a közönséges takácsatka ellen szükséges a védekezés, amit a peronoszpórához hasonlóan ismételni kell. A lisztharmat ellen kén, benomil és triforin, a takácsatkák ellen pedig amitráz hatóanyagú szerek használhatók permetezés formájában, nagy vízmennyiséggel (1–2 ezer l/ha), tehát földi géppel és nedvesítőszer hozzáadásával vagy dimetoát hatóanyagú készítmények 0,1%-os oldatával öntözzük be a töveket (0,5 l/tő).

Nyár végén, ősz elején esetenként az amerikai (fehér) medvelepke ellen is védekezni kell, triklórfon hatóanyagú készítménnyel.

A lisztharmat és a takácsatka elleni védekezés többnyire együtt végezhető. Ha a lisztharmat ellen önállóan védekezünk, a nagy vízmennyiség (1-2 ezer l/ha) és a nedvesítő- vagy tapadást fokozó szer hozzáadása akkor is szükséges.

A komló védelme