Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A borsó gyomnövényei

A borsó gyomnövényei

A borsó vetését már kora tavasszal megkezdjük, és ez a körülmény nagymértékben meghatározza a gyomflóra összetételét. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy éppen a fentiek miatt a borsótáblák erősen gyomosodnak. A T2 életformacsoportba tartozó fajok közül a kamillafélék (Matricaria spp.), a pipitérfajok (Anthemis spp.), a pipacs (Papaver rhoeas), a ragadós galaj (Galium aparine) stb. olykor intenzíven és nagy tömegben csírázhat a borsóval egy időben. Később a T3 életformacsoportba tartozó vadrepce (Sinapis arvensis) és repcsényretek (Raphanus raphanistrum) borítottsága lehet jelentős, de gyakorta megtalálható a vadzab (Avena fatua) is.

A borsóban a gyomosodás második hulláma a kultúrnövény alsó leveleinek leszáradása után kezdődik, és amennyiben késlekedünk a betakarítással, a területet teljesen elboríthatják a T4 életformacsoportba tartozó, nagy habitussal rendelkező gyomnövények. Különösen veszélyes a libatop (Chenopodium album), a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus) és a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) nagy tömegű jelenléte, de a nyári egyévesek egész széles fajskáláját is megemlíthetnénk, az árvakelésű napraforgóval (Helianthus annuus) bezárólag.

Amennyiben a területen korábban jelen voltak az évelő fajok, úgy lehet számolni a mezei acat (Cirsium arvense), az apró szulák (Convolvulus arvensis), valamint a fenyércirok (Sorghum halepense) előfordulásával.

A borsó gyomirtása

Agrotechnikai védekezés: sok elemét lehet hasznosan alkalmazni. Fontos, hogy a borsó számára optimális talajviszonyokat teremtsünk a gyors csírázáshoz, egészséges vetőmagot vessünk, és a talaj legyen jól ellátott tápanyagokkal. Mindezen tényezők növelik a borsó esélyét a csírázó gyomokkal szembeni konkurenciában.

Figyelembe kell venni a borsófajták különböző gyomelnyomó képességét, ugyanis a korai, primőr zöldborsófajták kevésbé, míg a késői és takarmányborsó-fajták jó gyomelnyomók.

A tábla kiválasztásánál figyelembe kell venni az évelő gyomok jelenlétét, mert a későbbiekben megnehezítik helyzetünket.

A borsónál a mechanikai gyomirtás előnyeit a sűrű növényállomány miatt nem tudjuk kihasználni, mert nincs erre a célra alkalmas eszközünk.

Vegyszeres gyomirtás: néhány alapvető szabályra érdemes a figyelmet ráirányítani:

  • a zöldborsónak termesztett táblákon nem szükséges törekedni a hosszú hatástartamú herbicidek használatára, ellenkezőleg, különösen figyelemmel kell lenni az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására,

  • a különböző borsófajtáknak eltérő a herbicidérzékenysége,

  • a posztemergens kezelések csak jelentős taposási kárral végezhetők el,

  • a borsó fenológiai állapotának és a levél összefüggő viaszrétegének nagy szerepe van a herbicidkárok mérséklésében,

  • a borsó posztemergens gyomirtására, az ún. perctechnológia jellemző, mert nagyon rövid idő áll rendelkezésre a megfelelő fejlettségű borsóállomány és ugyanakkor a gyomirtó szerekre érzékeny fejlettségű gyomok egyidejű jelenléte miatt,

  • 20 °C feletti hőmérsékleten és közvetlenül eső után a borsót nem szabad kezelni.

Presowing kezelések: presowing, vetés előtt alkalmazott készítményeknek elsősorban a magról kelő gyomok ellen van hatása.

Presowing alkalmazható gyomirtó szerek borsóban

Preemergens kezelések: a felsorolt herbicidek hatásspektrumának ismeretében a magról kelő egyszikűek és a magról kelő kétszikűek elleni teljes hatást biztosító partnerek összeválogathatók.

A borsó preemergensen alkalmazható gyomirtó szerei

* A Pivot utóhatását a tervezésnél figyelembe kell venni

Posztemergens kezelések: a posztemergensen alkalmazható herbicidek esetében jól elkülönülnek az egyszikű és a kétszikű hatásspektrummal rendelkező hatóanyagok. A tábla gyomviszonyainak ismeretében a legjobb hatást biztosító készítményeket célszerűen lehet kiválasztani.

A borsó gyomirtásában nem ajánlható az alapkezelés elhagyása és a kizárólagos állománykezelés alkalmazása az intenzív gyomosodás és a rendelkezésre álló optimális idő rövidsége miatt.

A borsó posztemergens gyomirtó szerei

* Jó hatása van a Sorghum halepense ellen

A borsót különösen gyomosító tavaszok és nyárelő után deszikkálni is szükséges a gyors betakaríthatóság érdekében.

A deszikkánsok alkalmazása