Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A hagyma gyomnövényei

A hagyma gyomnövényei

Hagyma termesztése különféle módokon történhet, azért a kérdéskör általánosságban nem taglalható.

A magról vetett hagyma gyomnövényzete függ a vetés idejétől.

Ha nyár végén (augusztusban) vetjük a hagymamagot, akkor mindenképpen számítani kell a nyárutói egyévesek (T4 csoport) nagyban csírázó tömegeire, bár törpe növésük és lombozatuk téli lefagyása miatt csak a kezdeti konkurenciában van szerepük. Télen betelepülnek helyükre a T1 fajok, és gyakran előfordul, hogy a tyúkhúr (Stellaria media) teljesen beborítja a felületet. Az ősszel vetett hagyma, amennyiben gyommentesen telel át, tavaszra megerősödve sűrű állományt alkot, és viszonylag korai betakarítása miatt nem igényli már a gyomirtást.

A hagymamag tavaszi vetésénél a területen a T3 és T4 gyomok egész széles skálája megtalálható. A fiatal növényt kezdeti rossz gyomelnyomó képessége sajnos végigkíséri a betakarításig, és ha nem gondoskodunk a rendszeres gyomirtásról, a terület erősen begyomosodva várja a betakarítást, amely ilyenkor csak nagy veszteséggel végezhető el.

A dughagymáról termesztett étkezési hagyma gyomnövényzetére is a T3 és T4, egy- és kétszikű fajok tömeges megjelenése a jellemző. Különösen a repce (Sinapis arvensis), a disznóparéjfélék (Amaranthus spp.), a libatopfélék (Chenopodium spp.), a muharfélék (Setaria spp.) és a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) alkothat nagy állományokat.

A hagyma gyomirtása

Mechanikai védekezésként kizárólag a kézi kapálás lehetősége adott, amit a részes művelés esetében gyakorta ki is használnak.

Vegyszeres gyomirtás: magról vetett hagymában ősszel és tavasszal egyaránt preemergensen több készítmény használható fel.

A hagyma preemergensen alkalmazható gyomirtó szerei

A hagyma csírázása előtt, a már kigyomosodott felületen sikeresen alkalmazhatjuk a totális hatásspektrummal rendelkező glifozát, glufozinát ammónium és diquát-dibromid hatóanyagú készítményeket.

A magról vetett hagymában a kelés és a kaszahányás közötti időszakban nem szabad gyomirtó szert használni a kultúrnövény nagyfokú érzékenysége miatt.

3–4 leveles fejlettségnél alkalmazható gyomirtó szerek

A dughagymáról termesztett étkezési vöröshagyma gyomirtása könnyebb feladat az előzőnél, ugyanis a dughagyma gyökérzete gyorsan növekszik, és nem kerülhet kapcsolatba a talaj felszínére kipermetezett gyomirtó szerekkel.

A vöröshagymában engedélyezett herbicideket a póréhagyma és a fokhagyma gyomirtására is fel lehet használni, ugyanis érzékenységük nem tér el jelentősen a vöröshagyma herbicidérzékenységétől.

A dughagymáról termesztett étkezési hagymában használható gyomirtó szerek