Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A hagyma védelme

A hagyma védelme

A hagyma növényvédelmében is nagyon fontos az elővetemény, a tábla megválasztása (szárfonálféreg), a 3–4 éves vetésváltás. Mély fekvésű, talajvizes területeken megnő a baktériumos lágyrothadás, a légykártevők okozta kár. A vetőmag vagy dughagyma legyen egészséges, kórokozótól, kártevőtől (dohánytripsz) mentes.

Típusként a magról vetett étkezési hagyma növényvédelmét tárgyaljuk.

Csávázott vetőmagot használjunk a talajból és a vetőmaggal terjedő kórokozók elleni védelem miatt. Engedélyezett csávázószer-hatóanyag a benomil, a mankoceb, a himexazol; ezeket kombinációban érdemes alkalmazni. Talajlakó kártevők és a hagymalégy korai kártétele ellen talajfertőtlenítésre használhatók a diazinon hatóanyagú szerek.

A vöröshagyma gyomelnyomó képessége rendkívül gyenge, ezért a gyomok elleni védekezés különösen nagy figyelmet érdemel. A hagyma sekély (2–3 cm-es) vetésmélysége miatt preemergensen március elején csak a hagymára veszélytelen herbicidek jöhetnek számításba. A növény a csírázástól kezdve 1–2 leveles állapotig, valamint később, sérült, elvékonyodott viaszrétegnél (kártevők, eső) igen érzékeny a herbicidekre.

Preemergens herbicidként engedélyezett az elsősorban egyszikűek ellen ható acetoklór, metolaklór, pendimetalin, illetve kombinációban a kétszikűek ellen ható linuron, klórbromuron, aziprotrin.

Posztemergensen, április közepén kétszikűek ellen a metazol és a fluroxipir, egyszikűek ellen pedig a haloxifop, fenoxaprop-P-butil, quizalofop-P-etil hatóanyagok készítményei hatékonyak.

Csapadékos évjáratokban a vegetáció során jelentkezik a hagymaperonoszpóra. A fertőzés erősségétől, időjárástól függően réz, mankoceb, cineb vagy az efozit + rézoxiklorid, cineb + oxadixil kombinációk használhatók.

A talajfertőtlenítéstől függően korábban vagy később jelentkezhet a hagymalégy kártétele. A lárva kelése után, mivel a hagymafejbe hatol be, igen csekély eredménnyel lehet ellene védekezni, ezért rajzásának nyomon követése és csúcsrajzáskor fontos a védekezés metilparation, fenitrotion, klórpirifosz-metil hatóanyagok készítményeivel. Ezzel a védekezéssel általában a hagymaormányos, a hagymabogár és részben a dohánytripsz egyedszámát is a veszélyes szint alá csökkenthetjük.

A hagymaperonoszpóra, illetve a dohánytripsz elleni védekezés szükség szerint megismételhető. A betakarítás során fontos a hagyma szikkadása, kiválogatása, a beteg hagymák megsemmisítése és a vékony rétegű, megfelelően levegőztetett tárolás.

A hagyma védelme