Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A paprika védelme

A paprika védelme

A maggal terjedő paprika mozaik és sárga mozaik vírus ellen a NaOH-os csávázás elvégzése fontos.

A palántanevelésnél a palántadőlés és a baktériumos levélfoltosság kórokozói jelentik a legfőbb gondot. Állománykezelésre a rézpótló készítmények és baktériumok ellen a kasugamicin hatóanyag használható. Amennyiben a szélesatka már a palántanevelés során megjelenik, speciális akaricid (oxamil, metidation stb.) nyújt védelmet. Többnyire a palántázás előtt indokolt az üres terület talajfertőtlenítése (forát, basamid, karbofurán) granulátumokkal vagy FW-vel. Ez a kezelés elpusztítja június végéig a betelepedő takácsatkákat, levéltetveket és kabócákat, gyéríti a bagolypillék kis lárváit. Gáztenziós herbicid használata szintén palántázás előtt lehetséges.

A palántázás után 15–20 nappal esedékes – a kártevők jelenlététől függően – védekezni a levéltetvek, az atkák és a bagolypillék fiatal lárvái ellen. Ez egyúttal a vírusvektorok pusztítását is eredményezi.

Az időjárástól függően június vége és augusztus közepe között a levéltetvek felszaporodása határozza meg a védekezések számát. Az inszekticidek típusát az atkák egyedsűrűsége is befolyásolja.

Augusztus végétől a termést veszélyeztető kórokozók (baktériumos bogyórothadás, botritiszes rothadás, alternáriás bogyó- és magházpenész) fellépése alapján lehet és kell a védekezések szükségességét és szerösszetételét eldönteni.

A paprika védelme